НОВИНИ

КЕВР ще дава разрешение за сделки с енергийни дружества

Промени в закона за енергетиката приети на първо четене предвиждат КЕВР да дава разрешение за сделки с енергийни дружества. Според вносителите и енергийният министър, нормативните промени ще дадат право на регулатора да се намеси в сделката с ЧЕЗ. Промените предвиждат още всички производители на електроенергия над 4 мегавата, да продават ток само на свободния пазар.

Николай Минков
от Николай Минков
19:15, 04.04.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според закона, ако компания закупила енергодружество и започне да се разпорежда с над 20% от дяловете, без преди това сделката да е одобрена от КЕВР, то регулаторът може да отнеме лиценза и.

Министърът на енергетиката поиска да отпадне ограничението от 20%, за да може регулаторът ефективно да контролира сделките с енергодружествата.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "Независимо от това какъв е процентът, може да бъде и 1, но той може да дава такива права на собственика, че да има възможност да взима решения за увеличаване на капитала, намаляване, функциониране на дружеството".

Председателят на КЕВР поиска подробно да бъдат описани новите функции на регулатора.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Необходимо е да бъдат разписани ясни критерии, по които регулаторът може да се произнася относно кандидатите за подобни сделки."

Иванов поиска още да се задължат ДАНС и разузнаването да съдействат на КЕВР.

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Защото без получаване на ясни сведения от тяхна страна, ние нямаме изобщо капацитет в тази съвсем специфична дейност".

Министърът на енергетиката обясни, че промените в закона за енергетика могат да се приложат и към сделката с ЧЕЗ.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "Стана ясно, че с приемането на този законопроект в обхвата му ще влезе и тази сделка". При всички случай това ще даде една гаранция, едно спокойствие за българските потребители и мисля, че това са едни добри промени".

Внезапният отказ на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ Петкова обясни така.

Теменужка Петкова -министър на енергетиката: "Искам да ви уверя, че правителството прави всичко онова, което е необходимо, така че да защитим в максимална степен нашите национални интереси. Държавата има своите възможности и своите регулаторни правомощия да контролира дейността не само на това ЕРП, но и на всички останали електроразпределителни предприятия, на базата на лицензите, които те притежават."

Работна група от всички парламентарни партии ще изглажда промените в закона за енергетика преди гласуването им на второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облагородяват с яворови дървета района около църквата „Всех Святих”
Облагородяват с яворови дървета района около църквата „Всех Святих”
Страни от ЕС искат да се плати на Турция от бюджета, а не от вноски
Страни от ЕС искат да се плати на Турция от бюджета, а не от вноски