НОВИНИ

Кой кога ще проверява сделката за ЧЕЗ

Комисията за енергийно и водно регулиране ще провери новия собственик на ЧЕЗ едва след финализиране на сделката, защото такива са правомощията й. Това съобщи председателят на комисията Иван Иванов. Официална проверка в момента извършват данъчните, предстои проверка и от Комисията за защита на конкуренцията.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:10, 27.02.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране може да направи предварителна проверка на дадена енергийна сделка само в два случая - ако се продава обособена част от дружество или се залага негово имущество, с което то осъществява своята лицензионна дейност. Продажбата на ЧЕЗ не попада в нито една хипотеза. Все още няма и окончателно сключен договор по сделката.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Ако сделката бъде финализирана, тогава именно КЕВР има много ясно разписани правомощия, които са свързани с превантивен, текущ и последващ контрол на енергийното дружествo, независимо от това кой е новият собственик

От ведомството обясниха, че това не е първата голяма сделка в енергетиката и припомниха, че доставчикът на ток в Северозападна България също беше продаден от германската фирма Е.ОН на чешката Енерго про.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Българските граждани, българският бизнес трябва да бъдат спокойни, че няма да има катаклизми при определяне на цените на електроенергията на ЧЕЗ, както, разбира се, и на другите електроразпределителни дружества.

Сделката за продажбата на ЧЕЗ трябва да бъде проверена предварително от Комисията за защита на конкуренцията, която да се произнесе дали смяната на собственика няма да изкриви пазара на ток. Към момента обаче нито купувачът, нито продавачът са поискали съгласуване на процедурата.

През миналата седмица премиерът Бойко Борисов настоя за още две проверки - от Държавната агенция Национална сигурност и от данъчните. НАП вече са започнали разследването си - откъде идват парите на фирмата купувач - Инерком и дали са спазени законите. От ДАНС не коментираха дали вече са започнали проверката. От Министерството на вътрешните работи казаха, че засега нямат основание за разследване.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Ние работим по извършени престъпления, така че когато при нас дойдат данни и бъде необходимо да бъде извършена проверка, ще бъде извършена.

След сключване на сделката проверка предстои да направи и Комисията за финансов надзор. Тя ще проследи, дали новият собственик ще предложи на миноритарните акционери в дружеството да изкупи дяловете им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът даде ход на делото за КТБ
Спецсъдът даде ход на делото за КТБ
В сделката с ЧЕЗ премиерът видя опит да се повторят събитията от февруари 2013
В сделката с ЧЕЗ премиерът видя опит да се повторят събитията от февруари 2013