Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Промени в Закона за водите могат да променят българския туризъм

Промени в регламента за ползване на минералните води у нас могат да променят облика на туризма във Варна и да гарантират реално превръщането на града в място за посещение през четирите сезона. Законодателната инициатива, започната от варненски депутати, предлага общините да започнат да стопанисват термалните извори и водата да носи полза, вместо да изтича, както в момента. Очакванията са промените в закона да бъдат приети до края на годината. Това прогнозира варненският областен управител Стоян Пасев.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
19:41, 27.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Най-видимата проява на казуса с ползването на минералните води във Варна е така наречената Топла вода. Импровизираният басейн постоянно е пълен с хора. Липсата на постоянна поддръжка, а и на място, спира много други желаещи обаче, а горещата вода просто изтича в морето. За градския басейн също е по-изгодно топленето на питейна вода, въпреки близкия минерален каптаж.При очакваната промяна в Закона за водите Община Варна ще получи правото да стопанисва минералните източници.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Ако овладеем тази минерална вода и термалните източници, редно е да се направят спа центрове, както е в Карлови Вари. Това е един от основните проблеми на Варна. Знаете че, на територията на Варна има 72 каптажа с термална вода, минерална, от които нито един не се ползва.

Термалната вода във Варна е лековита и е истинско богатство, но в момента просто изтича в морето.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: За жалост, единствено в Свети Константин и Елена има легално ползване на минерална вода за подобен вид дейност.

Изворите тук са с температура 48 градуса, така че водата, освен за басейни и спа-процедури, може да се ползва и за отопление. В момента обаче желаещите трябва да платят такса върху 48-те градуса, а не само върху топлината, която реално ще използват. Ако в новия закон за водите това бъде регулирано, част от Варна може да има отопление от минерална вода.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предложения за промени в Закона за културното наследство
Предложения за промени в Закона за културното наследство
Известен датски архитект даде съвети за подобряване на градската среда във Варна
Известен датски архитект даде съвети за подобряване на градската среда във Варна