НОВИНИ

Промени в Закона за водите могат да променят българския туризъм

Промени в регламента за ползване на минералните води у нас могат да променят облика на туризма във Варна и да гарантират реално превръщането на града в място за посещение през четирите сезона. Законодателната инициатива, започната от варненски депутати, предлага общините да започнат да стопанисват термалните извори и водата да носи полза, вместо да изтича, както в момента. Очакванията са промените в закона да бъдат приети до края на годината. Това прогнозира варненският областен управител Стоян Пасев.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
19:41, 27.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Най-видимата проява на казуса с ползването на минералните води във Варна е така наречената Топла вода. Импровизираният басейн постоянно е пълен с хора. Липсата на постоянна поддръжка, а и на място, спира много други желаещи обаче, а горещата вода просто изтича в морето. За градския басейн също е по-изгодно топленето на питейна вода, въпреки близкия минерален каптаж.При очакваната промяна в Закона за водите Община Варна ще получи правото да стопанисва минералните източници.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Ако овладеем тази минерална вода и термалните източници, редно е да се направят спа центрове, както е в Карлови Вари. Това е един от основните проблеми на Варна. Знаете че, на територията на Варна има 72 каптажа с термална вода, минерална, от които нито един не се ползва.

Термалната вода във Варна е лековита и е истинско богатство, но в момента просто изтича в морето.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: За жалост, единствено в Свети Константин и Елена има легално ползване на минерална вода за подобен вид дейност.

Изворите тук са с температура 48 градуса, така че водата, освен за басейни и спа-процедури, може да се ползва и за отопление. В момента обаче желаещите трябва да платят такса върху 48-те градуса, а не само върху топлината, която реално ще използват. Ако в новия закон за водите това бъде регулирано, част от Варна може да има отопление от минерална вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложения за промени в Закона за културното наследство
Предложения за промени в Закона за културното наследство
Известен датски архитект даде съвети за подобряване на градската среда във Варна
Известен датски архитект даде съвети за подобряване на градската среда във Варна