НОВИНИ

Хамид Хамид: Искрено се надявам всичко около КТБ да излезе наяве

Дебат по законопроекта за банковата несъстоятелност се състоя при първо четене в зала, каза в "Още от деня" Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС.Правната комисия в парламента подкрепи и на второ четене законопроекта на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС за промени в Закона за банковата несъстоятелност.

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 01.02.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Няколко текста са и не очаквахме кой знае колко нови предложения между първо и второ четене, отбеляза Хамид и изрази надежда при гласуване в зала да убеди и тези, които не са ги подкрепили, защото този закон е нужен на България и обществото ни.

"С мерките, заложени в него синдиците на банката (КТБ) ще имат ефективни възможности, ефективни способи да спрат това разграбване, което вие, журналистите, нарекохте доста успешно вторично разграбване на активите на банката, защото тази нагла кражба е била замислена още при функционирането на самата банка, не стига, че бяха откраднати над 3.5 млрд. от парите на хората, на министерства, на фирми, а сега се разграбват активи, които служат за обезпечение на кредитите, които банката е раздавала", аргументира се депутатът от ДПС.

И подчерта, че в този смисъл законът е крайно нужен, даже закъсняваме.

"За мен законът е нужен, защото нормалният ни Закон за банкова несъстоятелност е направен така, че той да отговаря на изискванията на нормално функциониращи банки, а както видяхме от доклада и на "Алекс Партнърс", и на синдиците това не е била нормална банка", коментира Хамид Хамид.

На въпрос кои активи ще бъдат спасени благодарение на този закон, вносителят подчерта, че не са правили законопроекта за конкретни активи, а за всички активи, които в момента се крадат. Идеята е дошла през есента, когато са прочели доклада на синдиците, които са описали схемите за разграбване на банката и не са гледали предприятие по предприятие, актив по актив. Поясни, че още с назначаването на квесторите, те, без да имат право, са заличили обезпеченията като такива, заличили са ипотеките и активите свободно са прехвърляни, синдиците не са имали такова право и те точно затова в момента са обвиняеми.

По думите му няма рушене на правна сигурност, не се прехвърлят активи обратно, не се вземат активи от вече прехвърлени такива, а се връщат акцесорни задължения - само обезпечения - и само българският съд е този, който ще каже чия собственост е активът. Този закон дава право на синдиците да насочат към конкретни активи дела и искове, а той не размества права, не размества активи.

Според него внушения за противоконституционност, за разваляне на сделки със задна дата се правят от тази организирана престъпна група хора начело с Цветан Василев, разграбвала банката, които внушават, че се прави нещо извънредно.

И определи обвиненията от Белград на Цветан Василев като защитна теза на един обвиняем, който е откраднал парите на банката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Благоевград срещу промяната в плана за управление на НП Пирин
Протест в Благоевград срещу промяната в плана за управление на НП "Пирин"
Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим
Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим