НОВИНИ

От нашия пратеник в Холандия: Трудно е да се каже кой спечели последния дебат

Вчера се състоя последният предизборен дебат. Водещата тема се оказа имиграцията, въпреки политическата криза с Турция. Трудно е да се каже кой е спечелил дебата, понеже всичко е много цивилизовано и дори националистът Вилдерс се държа възпитано, каза специалният ни пратеник в Холандия. Близо 13 милиона холандци ще се стекат към изборните урни в страната, но изходът остава непредвидим, тъй като близо 40 на 100 от тях още не са решили за кого да гласуват. Вижте прякото включване на кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:34, 15.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Според най-новите проучвания Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води с три процента пред крайнодясната популистка Партия на свободата на Герт Вилдерс. Само до преди няколко седмици двете формации имаха еднаква подкрепа.

Очевидно холандците одобряват действията на своя премиер спрямо Анкара и той печели все повече симпатии. В понеделник големите вестници в Холандия осъмнаха с по цяла страница реклама на Рюте, с негова снимка, под която пише "Марк, висок 1,93, ерген, простестант". Ако Народната партия за свобода и демокрация остане най-голямата в парламента, Марк Рюте за трети път ще бъде премиер на страната.

Мария Спирова - професор по политология в университета в Лайден: Очакванията са либералната партия на Марк Рюте все пак да остане най-голямата партия в парламента. Очаква се един доста разнообразен парламент. Но по холандска традиция коалиция с Партията на свободата на Вилдерс не се прави. Така че не се очаква Вилдерс да влезе в управлението, но може да се очакват политически концесии към него.

От съображения за сигурност Герт Вилдерс беше ограничил до минимум публичните изяви по време на кампанията, но спадането на доверието към него, го принуди да приеме дебат с Рюте и да излезе сред хората. Все пак повечето холандци не вярват, че Партията на свободата може да стане първа политическа сила в страната.

Херман Бланкенстейн - журналист и радиоводещ, автор на публикации против електронното гласуване: Аз мисля, че голямата изненада на тези избори ще е, че въпреки прогнозите партията на Герт Вилдерс няма да спечели най-много гласове. Смятам, че хората са много по-радикални, когато участват в проучване на общественото мнение, отколкото, когато са в тъмната стаичка и попълват бюлетината. Надявам се разумът да проговори. Очаквам също така, социалисти, които сега участват в правителството и според прогнозите ще имат нисък резултат, да спечелят много повече проценти. Очаквам, за първи път в Холандия, пиратската партия да спечели поне едно място в парламента.

28 партии участват в изборите. Очаква се между 12 и 14 партии да си поделят 150-те депутатски места. За първи път тази година две места може да спечели и първата в Холандия турско-мароканска партия. Холандците ще гласуват в сряда с огромни хартиени бюлетини. Заради притеснения от хакерски атаки те се отказаха от компютрите дори при броенето на гласовете. Затова окончателните резултати ще бъдат обявени от Избирателната комисия една седмица след изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Можем ли да надхитрим автокрадците?
Можем ли да надхитрим автокрадците?
Паркомати вече работят в синята зона в Пловдив
"Паркомати" вече работят в синята зона в Пловдив