НОВИНИ

Последният дебат преди изборите в Холандия

Холандия избира новите си депутати днес. Близо 13 милиона холандци ще се стекат към изборните секции в страната, но изходът остава непредвидим, тъй като близо 40 на сто от тях още не са решили за кого да гласуват. Вчера се състоя последният предизборен дебат, а водеща тема се оказа имиграцията и политическата криза с Турция. Вижте как протече дебатът.

последният дебат изборите холандия
bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 15.03.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Според най-новите проучвания Народната партия за свобода и демокрация на настоящия министър-председател Марк Рюте води с три процента пред крайнодясната популистка Партия на свободата на Герт Вилдерс, въпреки че само до преди няколко седмици двете формации имаха еднаква подкрепа.

В последния дебат преди изборите, Вилдерс, който твърдо се обяви за деислямизиране на Холандия, заяви, че сблъсъците между протестиращите и полицията заради политическия конфликт с Турция, както и реакцията на турския президент Реджеп Ердоган са достатъчни, за да илюстрират нарастващия проблем в страната.

Герд Вилдерс, лидер на Партия на свободата: Холандия не е за всички - тя е на холандците. Чувате ли ме? В събота видяхме случващото се в Ротердам. Хиляди турци, които бяха наясно с коментарите на Ердоган, който нарече Холандия фашистка, нацистка, расистка - те не застанаха зад Холандия. Ако страната ни беше за всички, те щяха да я защитят, да кажат на Ердоган, че греши.

Неговият опонент Марк Рюте спечели симпатиите на много холандци с действията си спрямо Анкара по време на нарастващия конфликт. Ако неговата партия спечели днешните избори, Рюте ще поеме поста на премиер на страната за трети път. Той защити имиграционната политика на правителството си, като заяви, че благодарение на споразумения с други държави, включително Турция, потокът на бежанци е бил значително намален.

Марк Рюте, министър-председател на Холандия: Холандия е изправена пред огромен проблем - мигрантския поток на бежанци от Сирия. Накрая успяхме да постигнем споразумения, например с Балканите и Гърция, които вече са затворени. Постигнахме споразумение и с Турция и като резултат, бежанците намаляха с повече от 90 процента.

28 партии участват в изборите. Очаква се между 12 и 14 партии да си поделят 150-те депутатски места. За първи път тази година две места може да спечели и първата в Холандия турско-мароканска партия. Холандците ще гласуват днес с огромни хартиени бюлетини. Заради притеснения от хакерски атаки те се отказаха от компютрите дори при броенето на гласовете. Затова окончателните резултати ще бъдат обявени от Избирателната комисия една седмица след изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал от зрител на БНТ 2: Опасна сграда в район “Южен” в Пловдив
Сигнал от зрител на БНТ 2: Опасна сграда в район “Южен” в Пловдив
Христо Бозуков: Не трябва да се допуска двоен стандарт за храните в ЕС
Христо Бозуков: Не трябва да се допуска двоен стандарт за храните в ЕС