НОВИНИ

Организации на хората с увреждания отхвърлиха предложените промени за ТЕЛК

Национално представителните организации на хората с увреждания са отхвърлили предложените от здравното министерство промени в наредбата за медицинската експертиза. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което са участвали министрите на здравеопазването и социалната политика.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:54, 15.04.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Здравното министерство предлага нови правила за определяне на процента намалена работоспособност. Идеята е съпътстващите заболявания да се вземат предвид, ако поне 2 от заболяванията носят 50%.

Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България: Категорично е много по-добър вариант от сега действащата наредба. Ние искахме още по-добър вариант. На този етап нямаме разбирателство със здравното министерство.

Омбудсманът Мая Манолова се опасява, че и след приемането на новите правила ще има ощетени хора с увреждания.

Мая Манолова - национален омбудсман: Безспорно е крачка на напред. Но тази крачка е недостатъчна. Настояваме да бъдат взети предвид всички съпътстващи увреждания при оценката на намалената работоспособност.

Манолова и хората с увреждания са поискали ощетените от сегашната наредба да имат право да се явят на ТЕЛК отново след приемането на промените. Здравният министър се е ангажирал да осигури такава възможност след като бъдат преразгледани болестите и процентите, които носят. Очаква се хората с увреждания да имат такава възможност най-рано през август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът осъди Иванчева на 20 години затвор
Спецсъдът осъди Иванчева на 20 години затвор
Румен Радев: Не съм снемал доверието си от Иво Христов
Румен Радев: Не съм снемал доверието си от Иво Христов