Хора с увреждания търсят помощ

Семейство инвалиди от врачанското село Струпец остана без поминък, след като пожар изпепели магазинчето им. Съселяните им обявиха, че ще помогнат дружно на пострадалите, но молят и други добри хора да дарят за възстановяване на оборудването, без което павилионът за хранителни стоки не може да заработи отново. Виолина и Биляна са майка и дъщеря и двете със 100 процента инвалидност. Жените се придвижват трудно с патерици, но сами се грижат за прехраната си, като преди години отворили малък павилион на главната улица на селото. Продавали хранителни стоки, предлагали кафе и напитки, преди стихиен пожар да унищожи цялата конструкция и обзавеждането. Освен тяхното магазинче, в село Струпец има още един магазин, който съвместява и функциите на клуб на инвалида и пенсионера.Пешо Маринов, с. Струпец: "Сега веднага усетихме, че го няма магазинчето, цяла сутрин седим на студеното, а тук вътре си седяхме на топличко, кафе сутрин, децата тук чакаха рейса."Виолина Тодорова: "На хората ще им липсва магазинчето, защото в поч

от Илиана Минковска
09:29, 01.02.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Виолина и Биляна са майка и дъщеря и двете със 100 процента инвалидност. Жените се придвижват трудно с патерици, но сами се грижат за прехраната си, като преди години отворили малък павилион на главната улица на селото. Продавали хранителни стоки, предлагали кафе и напитки, преди стихиен пожар да унищожи цялата конструкция и обзавеждането. Освен тяхното магазинче, в село Струпец има още един магазин, който съвместява и функциите на клуб на инвалида и пенсионера.

Пешо Маринов, с. Струпец: "Сега веднага усетихме, че го няма магазинчето, цяла сутрин седим на студеното, а тук вътре си седяхме на топличко, кафе сутрин, децата тук чакаха рейса."
Виолина Тодорова: "На хората ще им липсва магазинчето, защото в почивен ден работя само аз. След работно време, който е дошъл, все съм му услужила."

Пожарът станал преди два дни и е цяло чудо, че не е пострадала и къщата на двете жени, която е в непосредствена близост. От павилиона е останала само желязната конструкция.

Виолина Тодорова, пострадала: "Изгоря климатикът, телевизорът, хладилна витрина, друга за напитки, фризер, кафе-автомат, касов апарат, лични и служебни документи на магазина изгоряха."
Пешо Маринов, с. Струпец: "Не могат да ходят добре, старата особено е много зле, обаче поддържат това заведение, никога не са искали помощи, уважаваме ги, събирахме се тука, селото ни е малко, като че ли опустя селото ни след тази трагедия, ѝ викам аз."
Ленчо Лалов, съсед: "Тая загуба за мен е поне 15 хиляди лева. Като сложиш и оборудването, нали само климатикът е 1000 лева..."
Елка Маринова, съседка: "Инвалиди са и не могат да работят, от магазина се издържаха, аз им помагам в къщата, внасям дърва, почиствам им. Някой трябва да им помогне, ние от селото можем с труд и с някоя стотинка, дето се казва, с друго не можем."

От общината в Роман също обещаха да помогнат за възстановяването на селското магазинче, сумата ще се гласува на следващото заседание на местния парламент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Акула постави рекорд, измина 21 000 км за 600 дни
Акула постави рекорд, измина 21 000 км за 600 дни
Филип Гунев: Трябва да има таван на броя бежанци, които Европа може да приеме
Филип Гунев: Трябва да има таван на броя бежанци, които Европа може да приеме