Хотелиери и ресторантьори в курортния град пък искат да бъде създадена карта на кулинарните области в България. Според тях това ще популяризира типичните за региона ястия и ще доведе до по- голям интерес към курортите ни, както на чужденци, така и български туристи. С помощта на кулинарната карта туристите по- лесно ще могат да се ориентират, къде и какво се предлага.
Създаването на подобна карта ще доведе до обособяването на специализирани ресторанти, които ще предлагат само местни ястия.
Николай Димов, шеф – готвач:
“Когато се каже, че един ресторант е регионален, той ще гарантира, че ще се зарежда само с продукти от тази област, от този кулинарен регион. Ще знаят, че бански суджук може да бъде произведен само в Банско.”
Като основен проблем ресторантьорите посочват това, че законът забранява да предлагат на гостите си домашно произведени ястия въпреки че туристите искат да ги опитат.
Янка Рахова, хотелиер:
“Бихме искали от нашите кокошки яйца да турим, бихме искали нашето производство на картофи да дадем, но се страхуваме да не направим някоя наредба или правило и избягваме или да афишираме или да го предлагаме въобще.”
За да могат ресторантьорите да предлагат на своите клиенти типичните за банския край суджуци и кървавици, е необходимо те да бъдат произведени при специални условия при които температурата не бива да надвишава 7 градуса.