Храмов празник на Басарбовския скален манастир край Русе

Храмов празник отбелязва днес единственият действащ скален манастир у нас „Свети Димитър Басарбовски" край русенското село Басарбово. Празничната служба събра миряни от цяла България и от Румъния, където светецът е на особена почит, а мощите му се пазят в Букурещ.

от Венета Николова
13:07, 27.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Светата обител, която се намира сред скалите в долината на река Русенски Лом, днес се изпълни с вярващи още от сутринта. В църквата „Свето Преображение", която беше осветена само преди две години, миряните се помолиха пред иконата, в която е вградена частица от мощите на Свети Димитър Басарбовски.

отец Иван: "Тези празници църковните са свързани със скромността. Свети Димитър Басарбовски е избягал от света да се скрие от него. Да бъдем скромни!"

Стотици поклонници от Румъния пристигнаха в Светата обител. Александра Флора посещава за първи път манастира и е впечатлена от красотата на това свято място.

Александра Флора: "Радвам се, че много хора са дошли днес тук да се помолят. Аз се моля семейството ми да е здраво, както е досега и всички добри желания да се сбъднат."

Да почетат храмовия празник посетители пристигнаха от различни краища на България. Петър Зарков е ръководител на група от 65 души от разградската църква "Свети Георги".

Петър Зарков: "Посещаваме вече за трета година Басарбовския манастир. Хубаво място е, има желаещи всяка година и все повече и повече. Вярата привлича повече народа."

Единственият действащ скален манастир у нас край Басарбово води началото си от 13 век. Носи името на светеца Димитър Басарбовски, който приживе бил пастир и живеел скромно в скалите на днешния манастир. Басарбовският манастир е привлекателна туристическа забележителност, особено за чужденците.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Босненски готвачи поставиха световен рекорд за правене на палачинки
​Босненски готвачи поставиха световен рекорд за правене на палачинки
Юбилеен сезон за симфоничния оркестър на БНР
Юбилеен сезон за симфоничния оркестър на БНР