НОВИНИ

Христо Гаджев: Скандалите около Закона за отбраната са буря в чаша вода

Депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Христо Гаджев заяви в студиото на „Още от деня“, че планираните промени в Закона за въоръжените сили не са насочени срещу правомощията на Президента, защото в назначаването на генерали силната позиция е на министъра на отбраната. Гаджев определи обвинението, че ГЕРБ планират да назначат конкретен човек на поста на постоянен секретар на отбраната, като „глупост“, защото постът е зает вече от месец.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 06.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Христо Гаджев от групата на ГЕРБ заяви, че около планираните промени в Закона за въоръжените сили отдавна е бил постигнат консенсус, но сега БСП са се отметнали. Той заяви, че целта на промените е новопроизведените генерали да бъдат известни на обществото и депутатите с изслушване след издаването на указ от Президента.

Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ: Ние искаме да има видимост на новопроизведените генерали. Те имат нужда от контакт и издигане на пагона. Силният човек в номинацията на генералите е министърът. Искахме изслушването пред НС да е след указа на президента. Служебното правителство назначи неопитен човек извън системата на поста на постоянен секретар на отбраната, затова искаме да има ясни правила. Нямаме намерения да провеждаме конкурс оттук нататък.

Той отрече от главния секретар на отбраната да зависи превъоръжаването на Въоръжените сили и съответно промените в начина, по който се назначава, да целят контрол над оръжейните сделки. Гаджев подчерта, че е освен техническите параметри в избора на нов боен самолет, важно е да се гледа и с какъв партньор се сключва сделката.

Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ: Трябва да се гледа и с какъв партньор се сключва договорът, за да е устойчива сделката. Швеция има проблем, че е неутрална страна. Ако се задейства чл. 5 от договора на НАТО, не знаем тя как ще реагира. Това трябва да се прецизира в договора и е отговорност на г-н Каракачанов.

Христо Гаджев подчерта, че работата на анкетната комисия за процедурата на избора на нов боен самолет е да се съблюдава начинът, по който ще се изразходят средствата, предвидени за него. Той напомни, че работа на Народното събрание е упражнява бюджетен контрол над правителството.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анализатори: Минната индустрия подпомага развитието на регионите в България
Анализатори: Минната индустрия подпомага развитието на регионите в България
Липсва важно лекарство за бременни
Липсва важно лекарство за бременни