НОВИНИ

Китай с интерес към АЕЦ "Белене"

Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта "Белене", съобщиха от правителствената информационна служба. По нейна инициатива се е провела среща с премиера в оставка Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Николай Минков
от Николай Минков
20:29, 05.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

По време на разговорите българската страна постави две важни условия, при които може да се реализира "Белене".

На срещата при премиера изрично е подчертано, че проектът АЕЦ "Белене" може да се осъществи изцяло на пазарен принцип, без да се налагат държавни гаранции и сключване на дългосрочни договори за изкупуване на прозвеждания от бъдещата централа ток.

От Китайската национална ядрена корпорация, която е наследник на министерство на атомната енергетика, са се съгласили с поставените от правителството условия.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че преди да се пристъпи към размразяването на проекта, НЕК трябва да заплати на „Атомстройекспорт" борча от милиард и 200 млн. лева.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка: Следващата крачка ще бъде свързана ние да отделим активите на НЕК, съответно пасивите и да бъде извършена продажба на този проект по реда на Закона за приватизация и следприватизанионен контрол. Така че не е тайна, че има инвеститорски интерес, но ние искаме всичко това, което има да се случва с проекта "Белене" , да се случи при ясни ,прозрачни, публични процедури, така както предвижда закона.

От правителствената информационна служба уточниха, че бъдещата приватизация на проекта не изключва участието и на други потенциални инвеститори освен от Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Твоят час преизпълни плана
"Твоят час" преизпълни плана
Държавен или частен фонд за втора пенсия?
Държавен или частен фонд за втора пенсия?