Китай с интерес към инвестиции у нас

Една от най-влиятелните китайски компании проявява сериозен интерес към инвестиции в България. Това беше потвърдено на среща на нашата парламентарна делегация с ръководството на фирмата в Шанхай. От Китай предават специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
08:05, 01.07.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Шанхай. Най-големият търговско-икономически център в Китай. Впечатляващ с мащабите на сградите и успешните си компании. Една от най-мощните фирми в страната, занимаваща се с енергетика, нефт, природен газ и възобновяеми енергийни източници, иска да си купи резиденция в България. Има интерес и към телекомуникационна компания у нас, към изграждане на оптичен кабел през Черно море и към други проекти. Представители на компанията вече разговаряха и с премиера Борисов.

Чън Циуту - президент на Китайската енергийна компания: "Ако в България има подходящи проекти в областта на енергетиката, ние се интересуваме от тях. България е много перспективна страна и има много възможности за съвместен бизнес".

България е източната врата към Евросъюза за Китай, каза председателят на парламента.

Цецка Цачева - председател на НС: "В България има енергийни проекти, които биха представлявали интерес за тях, както в хидроенергията, така и по отношение на Мариците, разбира се изграждането на газовия хъб във Варна също би представлявал интерес за тях. Интерес за тях представляват концесиите на летище София и Пловдив".

Българската делегация се срещна и с председателя на местния парламент в Шанхай, където също посочи, че една от целите на официалното посещение е привличане на чуждестранни инвестиции у нас. Китайските политици отново отбелязаха, че страната ни има неизползвани ресурси в сферата на туризма.

Българските депутати видяха и възможностите на влака Маглев в Шанхай. Технологията е измислена в Германия въз основа на магнитната левитация.

Ли Сяоцин: "Това е технология, чрез която влакът се движи на магнитна възглавница на разстояние един сантиметър от основата и благодарение на ускорението, което получава от магнитната лента, се движи с много висока скорост".

Влаковете се движат без човешка намеса, всичко е автоматизирано. Може да достигне скорост до 500 км/час.

Шанхай. С население от 24 милиона и 600 километра линии на метрото. Традиция, модерни технологии и бизнес от двете страни на река Хуангпу. И мощни китайски компании, които са готови да помогнат за успех на местните пазари на български фирми.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Позицията на съдията по делото срещу атентатора от Ататюрк, арестуван у нас
Позицията на съдията по делото срещу атентатора от "Ататюрк", арестуван у нас
Словакия поема председателството на ЕС
Словакия поема председателството на ЕС