НОВИНИ

Рисунки на Банкси на търг, очаква се творбите да съберат 500 000 долара

Колекция от творби на британския графити-артист Банкси се предлагат на търг от аукционната къща "Джулиенс" в щата Калифорния. Очаква се рисунките на уличния творец да съберат най-малко 500 хиляди долара.

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 30.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Най-голямата гордост на организаторите на търга е една от първите известни творби на Банкси, озаглавена "Щастливи хеликоптери", която се появява на стена в лондонското Сити през 2002-ра година. Тя изобразява военен хеликоптер с розова панделка и според аукционната къща се очаква да се продаде за най-малко 150 хиляди щатски долара. Въпреки, че търгът, който започва след месец, е посветен на уличното изкуство като цяло, от "Джулиенс" залагат най-много на рисунките на Банкси.

Майкъл Дойл, аукционна къща "Джулиенс": "Това, че е анонимен според мен привлича хората, защото ги кара да спекулират за това кой е той, какво предстои да прави. Няма кого да питат официално. Той разпространява посланието си чрез медиите и това привлича вниманието."

Сред другите творби на британския графити-артист, включени в търга, са "Нола" от 2009, чрез която той привлече медийното внимание след урагана "Катрина". Рисунката изобразява момиче с чадър, под който вали дъжд. Анти-ядрената творба "Бомбена любов", която също е сред популярните му, дори е подписана от художника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-новият филм на Уди Алън открива кинофестивала в Кан
Най-новият филм на Уди Алън открива кинофестивала в Кан
Имотите на хората от село Трифоново под вода
Имотите на хората от село Трифоново под вода