НОВИНИ

Клиенти от Северна Корея също замесени в "Панамагейт"

Панамската фирма "Мосак Фонсека" е помагала на компании - обект на международни санкции, разкриват изтеклите документи. В тях фигурират 33 фирми или индивидуални лица, които са в черния списък на Съединените щати.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:35, 05.04.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Години наред "Мосак Фонсека" печели от офшорки, които се използват за заобикаляне на санкции. Много от тях са регистрирани преди да им бъдат наложени международни санкции, но панамската кантора продължава да ги обслужва, дори и след като са включени в черния списък.

Документите показват, че е имала клиенти от Северна Корея, които са обект на американски санкции. През 2006 година "Мосак Фонсека" създава офшорка, наречена DCB Finance, а собствениците ѝ са базирани в Пхенян. По-късно тази компания става обект на американски санкции заради финансиране на севернокорейската ядрена програма. Едва през 2010-та година "Мосак Фонсека" прекратява бизнеса си с фирмата.

Един от клиентите на Мосак Фонсека е Рами Маклуф - братовчед на сирийския президент Башар Асад, с богатство от 5 милиарда долара. Той е известен като лицето на сирийската корупция.

Вашингтон налага санкции на Маклуф през 2008 година, но това не спира панамската кантора да работи с него, та дори да отхвърли препоръка на собствения си екип да прекрати бизнеса в началото на сирийския конфликт.

Мосак Фонсека не е задължена от панамско законодателство да спазва американските санкции, но това не важи за европейските мерки срещу Маклуф, наложени през май 2011 година. Едва пет месеца по-късно компанията преустановява работа с братовчеда на Асад. Белият дом реагира без изненада.

Джош Ърнест - говорител на Белия дом: "За никого не е изненада, че има хора, които търсят начин да заобиколят американските санкции и всяко доказателство за това трябва да бъде използвано, за да направим така, че санкциите да имат максимален ефект".
;

И няма нищо неочаквано в това, че бизнесмени, свързани с недемократични режими преобладават в панамските документи. Но един от основните въпроси е как там фигурират и имената на толкова хора на държавна заплата, натрупали огромно състояние. Ефектът на Панамагейт може да бъде убийствен за политиците.

Майк Инграм - пазарен анализатор: "Пуйките никога не биха гласували за Коледа, така че и политиците са подкрепяли тези данъчни райове. Подозирам, че действията им сега ще бъдат сведени до нулата. Каквито и регулации да бъдат въведени, за да се затворят настоящите пролуки в закона, те просто ще създадат нови пътища".

Единственият начин политическата класа да върне доверието е да се справи с укриването на данъци, казват анализаторите, но остава въпросът дали наистина ще го направят или просто ще измислят нова схема за прикриване следите на милиардите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австриец строи сглобяеми къщи у нас
Австриец строи сглобяеми къщи у нас
Протест срещу разрушаването на старата въртележка в столичния парк Заимов
Протест срещу разрушаването на старата въртележка в столичния парк "Заимов"