НОВИНИ

​Лекари искат отмяна на договора с НЗОК за 2016 година​

Едночасов символичен протест проведоха лекари от частните лечебни заведения в Пловдив. Те се обявиха за премахването на правилата, определени в новата здравна карта на страната, която според тях ограничава правата на пациентите и ги принуждава да се лекуват само в местата, където живеят в момента. Освен това медиците са убедени, че скоро ще започне закриване на работещи болници като без работа ще останат доказани специалисти:

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
18:14, 05.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Въведените ограничения и плащането на определени дейности по преценка на администрацията ще спрат достъпа на пациенти до медицинска помощ след изчерпването на лимитите, заявиха лекарите от частните болница. Така според тях се създават нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания:

Проф. Благовест Пехливанов: Новите правила за административен контрол превръщат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите недоволни от водената политика в амбицията си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос непознат на здравната ни система досега.
Д-р Жорж Пелев: Целта е ясна - да ограничат правата на лекарите на всички здравни заведения, да могат да работят, пазарно наруши ли са, на пазара Вие знаете какво става. Командно-административната система на никого не е помогнала и в България също няма да помогне.
;

Утре представители на частните болници ще проведат протеста си в София, но лечебните заведения няма да спират работа увериха медиците. Около 100 общопрактикуващи лекари от Пловдив са заявили също, че ще се включат в Националния протест.

Участие обаче ще вземат само тези, които са първа смяна. Те са предупредили своите пациенти, че ще работят до обяд. Основното, което искат семейните лекари от цялата страна, е промени в Законите и наредбите за доболничната помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания е на път да се раздели със сиестата
Испания е на път да се раздели със сиестата
Живот на село
Живот на село