НОВИНИ

Станислав Владимиров: Перник ще бъде далеч по-европейски град след година

В Перник подготвят изграждането на голямо сурвакарско село догодина. Заедно с ремонтните дейности, които се извършват във връзка с водната криза в града, кметът на Перник Станислав Владимиров обеща градът да има по-европейски облик след година-година и половина.

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 08.01.2020
5636
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Догодина се готвим да направим една много по-мащабна "Сурва", каза Станислав Владимиров.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Още от сега започва проектирането и подготвяме изграждането на голямо сурвакарско село. Искаме да надградим нашата "Сурва", да бъде още по-мащабна, по-красива и да стане целогодишен продукт, който може да привлича туристи в моя град.

По думите му, отменянето на фестивала тази година със сигурност се отразява на местната икономика.

Станислав Владимиров: Има разочарование, няма как. Със сигурност се отразява на местната икономика, но не в приходите на общината, което също е голям минус за нашата община. При организирането на толкова голям по мащабите си фестивал общината не може да се възползва чисто икономически. Затова ви казах, че догодина "Сурва" ще бъде много по-различна и това ще бъде едно от добрите ни пера в приходната ни част, която след това ще бъде разходвана за култура.
;

Той коментира и ситуацията с водната криза, заради която тази година "Сурва" няма да има.

Станислав Владимиров: Няма как все лошо да е. Ще преминем през това изпитание. Основните краткосрочни и дългосрочни мерки, които бяха набелязани, ще се реализират в следващите месеци. Това са ремонт на двете ни пречиствателни станции, на довеждащите водопроводи, по които губим огромна част от питейната вода. Започва и ремонт на канализационната ни мрежа.
Ще се наложи да изтърпим, но със сигурност Перник ще бъде далеч по-европейски след година-година и половина.

Най-тежките месеци ще са януари и февруари, предупреди отново кметът. Заради по-ниските температури, водоизточниците намаляват.

Станислав Владимиров: Притокът в момента е около 100-120 литра. Оттокът сме го ограничили да не превишава 300 литра в секунда (това са разчетите на ВиК дружеството), за да може да имаме вода през януари, февруари и март.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ
Започна първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ
Природно чудо беше унищожено след земетресението в Пуерто Рико
Природно чудо беше унищожено след земетресението в Пуерто Рико