НОВИНИ

Масови арести в Община Перущица

Задържани за 24 часа са кметът Ради Минчев и още петима служители на администрацията. От окръжна прокуратура Пловдив съобщават за образувано досъдебно производство за корупционно престъпление, осъществено от длъжностни лица. В хода на разследването са направени множество претърсвания и изземвания на 16 адреса в Перущица, Бургас, Плевен и София.

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 13.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Операцията в Перущица се провежда от ДАНС и Икономическа полиция. Броени часове сградата на община Перущица беше блокирана, екипът ни не беше допуснат от органите на реда.

Портиер на общината: В момента не работи общината и аз съм щурмоберфюрер тук и казано ми е нищо да не пускам и това е, извинявайте, ама аз съм кмет и аз съм началник хаха.
Краснойка Кушева - служител в община Перущица: Ще си отидете в РДВР-то и ще попитате ние също не знаем какво е

Ради Минчев е кмет на Перущица втори мандат. На последните избори бе кандидат на Реформаторския блок от квотата на ДСБ. Преди година срещу него започна прокурорска проверка по сигнал на общинския съветник Георги Злачев. Според Злачев кметът е допуснал нередности при изграждането на Мултифункционалната спортна зала в града, ремонта на Историческия музей, Информационния туристически център и соларното улично осветление.

Георги Злачев, общински съветник: Едно от нещата беше за един за мен скандален договор по отношение на фирма, която трябваше да получи 60 000 лева близо или 62 000 за работата да оформи и да направи, да изготви документите за един от проектите. От разплащателна агенция, когато взеха да връщат парите, те върнаха около 35-40 000. И това ме наведе на мисълта че не е редно общината да бъде натоварена с тези близо 20-25 000 лева, които няма от къде да се вземат.

В сигнала на Златев се твърди, че кметът Ради Минчев е подарил на частна строителна фирма около 10 тона желязо на стойност над 5000 лв, свалени от сградата на Историческия музей.

Георги Злачев - общински съветник: В стария си вид, музея беше с едни железни решетки, които по-късно кметът ги подари на фирмата, изпълнител на ремонта, поради факта, че няма как да им плати с други пари, те да предадат желязото, да си вземат парите заради допълнително излезли ремонтни дейности.

Хората в Перущица са благодарни на кмета си точно заради обектите, проверявани от прокуратурата. Мненията са разнопосочни.

- Надежден млад човек, който се старае и който направи някои неща, усвои европейски пари, построиха много хубав спортен център 10:16

- Вярвате ли, че е злоупотребявал с пари?

- Не, да е жив и здрав направихме спортна зала за децата.. години имаше проект, сега я направихме преди 5 месеца.

- Той е висшист човек, скромен човек, обръща внимание на млади и на пенсионери стари.

- Какво е правил, то си е негова работа, кой какво си е дробил, това ще си сърба.

Георги Панов - бивш общински съветник: В много добри колегиални отношения съм с бившата директорка на музея, която също е уволнена и в момента водят дела срещу него, е за това, че той е разпоредил приходната част на музея да бъде прехвърлена в бюджета на общината, което също е нарушение.

Очаква се утре Окръжна прокуратура - Пловдив да изнесе повече подробности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца поправят пейки в парка
Деца поправят пейки в парка
​Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ОНН
​Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ОНН