НОВИНИ

КЗП откри купчина стари бележници върху щанд с учебници

Купчина стари бележници върху щанд с учебници - на това се натъкнаха днес инспекторите от Комисията за защита на потребителите при поредната си проверка в навечерието на първия учебен ден. Търговците обаче твърдят, че не ги продават. И въпреки, че звучи абсурдно, повод за глоба няма, защото инспекторите не хванаха търговците докато извършват продажба.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:20, 13.09.2016
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Площад Славейков - 9 сутринта. Търговците на учебници все още изваждат стоката си от кашоните. Инспекторите на Комисията за защита на потребителите обаче вече са от щанд на щанд.

Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите: За нас беше важно да се уверим, че тези документи, които всеки ученик трябва да има са актуални, че те се продават на цените, на които пише на корицата.

Привидно еднакви, новите и стари бележници имат една основна разлика.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Не само не пише 2016 година, а нямат една много важна графа,която благодарение на един второкласник вече е факт.

Графата забележки я няма. Щанд пореден. Освен старите бележници, измежду книгите откриваме обяснение, че бележници, ученически карти и подвързии се продават само в комплект. Ново нарушение. Основното изискване е- всичко да се продава поотделно.

Търговецът обясни, че продава в комплект с подвързиите, защото така ги получава. Така им ги доставят от борсите. Не била чувала такава разпоредба, че трябва всяко едно нещо поотделно да се продава. Глоба засега не беше наложена. Търговецът каза, че не ги продава. По-късно инспекторите обясниха, че ще се върнат на нова проверка с други колеги, които продавачите не познават.

Светослав пък никога не е продавал бележници- казва, че не му е на сметка. Затова смята, че родителите все по-трудно ще откриват от къде да купят.

Светослав - търговец на учебници: Така като говоря с колеги на борсата - те казват,че тая година няма да продават бележници поради простата причина, че първо е много малка отстъпката. Примерно ако нормално за учебниците и за учебниците и за книгите отстъпките започват от 20-25 %, за бележниците е 7-8 до 10 %.

Издатели, чиито учебници не са одобрени от МОН обаче са намерили друг начин да продават книгите си като помагала.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Никое помагало обаче, колкото и добре да е написано не може да бъде наречено учебник. Това е риск и за учителите и за родителите.

И въпреки, че по новите програми няма нови учебници, то поне контролът върху продажбата на бележници продължава.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туск: До март 2017-а големите реформи трябва да са факт
Туск: До март 2017-а големите реформи трябва да са факт
Френският президент даде на Румъния надежда за членство в Шенген
Френският президент даде на Румъния надежда за членство в Шенген