НОВИНИ

Oткриха втория участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път

Премиерът Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха днес за движение втория участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път.

bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 13.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Преди две години това беше един провален, зачеркнат от Брюксел проект. Парите трябваше да се върнат - е безпощадната истина, коментира при откриването премиерът Борисов. Той подчерта, че са положени огромни усилия, прехвърлени са средства за следващ период, за да се стигне до днешния ден. По думите на Борисов с новия пътен участък на практика "тангентата и дъгата" вече са свързани и от Благоевград до Бургас "ще караме само по магистрала".

Борисов изрази надежда, че скоро ще започне и строителството в Кресненското дефиле. Той честити на хората от кварталите в близост до Западната дъга, защото сега "от тук до квартал "Младост" те ще стигат за 7-8 минути".

Откритата днес 5,5 километрова отсечка започва от моста над р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП "Транспорт".

Западната дъга е продължение на автомагистрала "Люлин" и е част от коридора "Ориент/Източно Средиземноморие", който на територията на България свързва Видин с Кулата. Стойността на проекта е над 100 млн. лева.

;
Бойко Борисов, министър-председател: От Благоевград до Бургас караш само по магистрала. Думите ми ще отлетят, направеното от нас ще остане за десетилетия. Защото хората, които живеем в тази част на София от Костинброд до Нови Искър с часове по дупките на старото Околовръстно сме карали години.
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Изключително тежък, сложен и много важен обект, благодарение на който завършихме окончателно последната част от пъзела на разширяването на Софийското околовръстно, от западната дъга, връзката със северната тангента и по този начин всъщност вързахме 3 магистрали, входа и изхода от столицата ни, през който да минава целият тежкотоварен транзитен трафик, който минава във всички направления към Европа, към Гърция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК се изненада от хипотезата Кристалина Георгиева да се върне в Световната банка
ЕК се изненада от хипотезата Кристалина Георгиева да се върне в Световната банка
Германия арестува трима сирийски бежанци, свързани с Ислямска държава
Германия арестува трима сирийски бежанци, свързани с "Ислямска държава"