НОВИНИ

Ксавие Лапер дьо Кабан: На сегашната Русия не дължите нищо

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе заключителната си публична лекция преди края на тригодишния си мандат в началото на октомври. В речта си Дьо Кабан акцентира върху последствията от комунистическия режим в България, който според него стои в основата на днешните й проблеми. Освен тях, посланикът коментира и членството на България в Европейския съюз и НАТО, както и корупцията в българската съдебна система - ключова тема по време на престоя му у нас.

bnt avatar logo
от БТА
16:13, 13.09.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята, още по-малко от осакатена история, а от интересите и ценностите, в които вярвате. Това заяви посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан в лекция днес в София. Организатор е Атлантическият клуб.

На сегашната Русия не дължите нищо - нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г., каза Кабан. Имате дълг към руските, финландските, полските, украинските, естонските войници, загинали за вас по времето на руско-турската война, допълни той.

Посланикът се спря на темата за комунизма и каза, че комунизмът е режим, който предполага насилие. Според него този режим е в основата на проблемите, с които се сблъсква днес България. Неосъзнаването на режима, неиздирването на извършителите на престъпления на режима, липсата на поглед върху механизмите на потисничество, които са се използвали, е позволило на бившите служители на ДС да се спасят, а за някои от тях - да заемат завидни властови позиции, коментира посланикът.

Да се признае, че режимът е извършил престъпления, означава да се търсят отговорните, каза той. Според него липсата на наказание и разкаяние за комунизма в крайна сметка кара младите българи да напускат страната.

Ксавие Лапер дьо Кабан засегна и въпроса с известната си реплика за "гнилите ябълки" и посочи, че скандалът е произтекъл не от това, което е казал, а от това, че всичко това е било вярно и известно на всички.

Още по-малко е допустимо държава членка на ЕС да позволи съществуването на такова поведение години наред без каквато и да е санкция, коментира той. Превратностите на 2015 г. до провала на конституционната реформа показаха, че съпротивата все още е много силна и че лагерът на статуквото победи отново, смята посланикът.

Той отбеляза сътрудничеството между Франция и България в редица области, като посочи като най-яркото достижение в областта на културата тракийската изложба в Лувъра.

Нашият ЕС е изключително многообразен, което е и негово богатство, и негова слабост, коментира Ксавие Лапер дьо Кабан. Той смята, че разширяването на ЕС е било историческа и политическа потребност, но и че трябва да се работи за сближаване на европейските народи. Изучаването на европейски езици и културите, които те носят, ми се струва необходимо за укрепване на европейския дух, каза посланикът.

Лекцията на посланика беше по повод края на мандата му. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси я нарече "Ябълковата реч" заради репликата на Кабан за "гнилите ябълки" по повод съдебната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Далай лама е за преговори с Ислямска държава
Далай лама е за преговори с "Ислямска държава"
Още едно тяло е открито в река Дунав
Още едно тяло е открито в река Дунав