НОВИНИ

КНСБ иска 1,7 млрд. от Бюджет 2019 за по-високи заплати и допълнителна издръжка

КНСБ иска около 1,7 млрд. лв. от Бюджет 2019. От тях около милиард са за увеличение на заплати, а 680 млн. лв. за допълнителна издръжка. Тази година за първи път държавата мина разходния таван от 8 млрд. лв. за заплати. Исканията на КНСБ за възнаграждения са около 12% от тази сума, стана ясно на семинар на Конфедерацията във Варна.

кнсб иска млрд бюджет 2019 високи заплати допълнителна издръжка
bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 08.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Най-високият ръст е в средното образование. Там са нужни 362 млн. лв. повече спрямо сега действащия бюджет. Тези пари ще позволят 15 на сто увеличение на заплатите, което ще се равнява на средно 140 лв.

Държавните служители искат 20 на сто увеличение на заплатите и същия ръст на единните разходните стандарти. Това ще позволи увеличение на доходите в сферата или поне 150 лв. отгоре върху всяко възнаграждение.

Пожарникарите и спасителите от федерация „Огнеборец" към КНСБ искат увеличение на бюджета на МВР с 253 млн. лв.

КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването настояват бюджетът на Министерство на здравеопазването в частта му "Разходи за персонал" за 2019 г. да бъде увеличен с 49.4 млн. лв. спрямо сега действащия такъв.

;

Федерация на независимите синдикати от земеделието и Федерация на синдикалните организации от горското стопанство и дървообработващата промишленост искат да бъдат увеличени със 7 млн. лв. средствата за персонал в бюджета на МЗХГ, което да позволи увеличение на работните заплати във второстепенните разпоредители с 15%, което представлява ръст на заплатите 70-130 лв.

Федерацията на горските служители искат увеличение с 2 млн. лв. на бюджета на Изпълнителната агенция по горите.

Синдикатът на железничарите в България пък настоява за ръст на предвидените средства за субсидия на Национална компания „Железопътна инфраструктура" с 30 млн.лв за покриване на разходите за възнаграждения на заетите. Размерът на субсидията трябва да се повиши от 145 млн.лв. на 175 млн.лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение в Сърбия заради порои и наводнения
Извънредно положение в Сърбия заради порои и наводнения
Трима души, сред които и дете, са ранени при катастрофата на път Е-79
Трима души, сред които и дете, са ранени при катастрофата на път Е-79