НОВИНИ

Кога космическата станция "Тянгун" ще падне на Земята?

Въпросът, от който светът се вълнува от няколко дни, е кога безконтролно движещата се китайска космическа станция "Тянгун" или "небесен дворец" ще падне на Земята - очакванията са това да се случи днес. В 7:45 станцията премина над България. Мария Чернева е в Института за космически изследвания с повече подробности.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:10, 01.04.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Учените от Института за космически изследвания непрекъснато следят движението на станцията. Според последните изчисления статистическото отклонение все още е твърде голямо, в рамките на + - 6, 7 часа.

Проф. д-р Димо Зафиров, Институт за космически изследвания: Последните прогнозни данни, които се дават, са от американска агенция и са направен в 3 часа тази сутрин. Очаква се утре в 3:00 часа да бъде най-вероятното време за приземяването + - 6 часа. Това се дължи на факта, че атмосферата е с променлива плътност и все повече се увеличава времето, което станцията продължава да се движи. Очаква се да мине над България утре сутрин около 7:40, 8:00 часа. Минава почти над Стара планина, има вероятност и над София да мине. Една минута през всеки 24 часа минава над територията на България. Вероятността да попадне в населено място е малка. Около 5000 по-значими обекта са паднали.Не е имало случаи, в които човек да е пострадал. Към момента "Тянгун" се намира в Атлантическия океан, 88 минути е периодът, за който обикаля земята, ние трябва да се поучим, трябва да се повиши надежността и да се предвидят аварийни варианти за спускане към атмосферата. През 16-та година е загубено управлението на станцията и не се знае дали горивото е било привършило и не се поддава на управление повече станцията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Губернаторът на Кемеровска област подаде оставка
Губернаторът на Кемеровска област подаде оставка
Двойна победа за Майкъл Иванов на Републиканското по мотокрос (ВИДЕО)
Двойна победа за Майкъл Иванов на Републиканското по мотокрос (ВИДЕО)