САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Кога космическата станция "Тянгун" ще падне на Земята?

Въпросът, от който светът се вълнува от няколко дни, е кога безконтролно движещата се китайска космическа станция "Тянгун" или "небесен дворец" ще падне на Земята - очакванията са това да се случи днес. В 7:45 станцията премина над България. Мария Чернева е в Института за космически изследвания с повече подробности.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:10, 01.04.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Животът

Учените от Института за космически изследвания непрекъснато следят движението на станцията. Според последните изчисления статистическото отклонение все още е твърде голямо, в рамките на + - 6, 7 часа.

Проф. д-р Димо Зафиров, Институт за космически изследвания: Последните прогнозни данни, които се дават, са от американска агенция и са направен в 3 часа тази сутрин. Очаква се утре в 3:00 часа да бъде най-вероятното време за приземяването + - 6 часа. Това се дължи на факта, че атмосферата е с променлива плътност и все повече се увеличава времето, което станцията продължава да се движи. Очаква се да мине над България утре сутрин около 7:40, 8:00 часа. Минава почти над Стара планина, има вероятност и над София да мине. Една минута през всеки 24 часа минава над територията на България. Вероятността да попадне в населено място е малка. Около 5000 по-значими обекта са паднали.Не е имало случаи, в които човек да е пострадал. Към момента "Тянгун" се намира в Атлантическия океан, 88 минути е периодът, за който обикаля земята, ние трябва да се поучим, трябва да се повиши надежността и да се предвидят аварийни варианти за спускане към атмосферата. През 16-та година е загубено управлението на станцията и не се знае дали горивото е било привършило и не се поддава на управление повече станцията.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Губернаторът на Кемеровска област подаде оставка
Губернаторът на Кемеровска област подаде оставка
Поройни дъждове в Хърватия, предупреждения за наводнения в Македония
Поройни дъждове в Хърватия, предупреждения за наводнения в Македония