НОВИНИ

Започва национална кампания за кръводаряване

За 15-а поредна година на Цветница започва Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване. Тази година мотото й е "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега". Кампанията се организира от Националния център по трансфузионна хематология и от Българския червен кръст, и е подкрепена от Българската православна църква

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:15, 01.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Марина Георгиева, главен специалист по безвъзмездно кръводаряване към БЧК: Желаещите могат да се включат като дойдат пред църквите на четирите места в София - Храм "Св.Неделя", "Покров Богородичен", храм "Св.Седмочисленици" и "Св. Параскева". Всеки, който иска да се включи, трябва да е здрав в момента, да е над 18 години и да не пие лекарства. Също така, да няма скорошно татуировки или да е минало известно време от това. Важно е да се знае, че кръводарителите трябва да са се нахранили добре и да са пили вода, защото на гладно не се дава кръв и кръводаряването се понася по-добре. Всеки кандидат-дарител ще попълни една декларация, в която ще остави своите данни и ще бъде прегледат от лекаря на екипа, който ще прецени дали той може да даден кръв или не. Прави се и проба за хемоглобин, която е показател за човешкото здраве и ако е в необходимите норми, може да се даде кръв. Актът на кръводаряване е около 30 минути, не отнема много и е един много полезен жест към хората,които имат нужда от такъв вид лечение, защото понякога това е единственият начин да се спаси човешки живот.

Днес от 9:00-13:00 часа ще има мобилни екипи на четирите места в София. В Стара Загора, Плевен, Пловдив и Варна ще работят регионалните центрове по трансфузионна хематология.

;
Проф. Фани Мартинова - директор на Националния център по трансфузионна хематология: Кръводарителите годишно са между 165 - 175 хил. като в последните години тенденцията е да намалява техният брой и е недостатъчна кръвта, която се взима, която се предава на болничните заведения.
Милко Кралски - кръводарител: В семейството съм имал случай, когато е имало нужда от кръв и е било много трудно да намерим, защото сме от по-дефицитна кръвна група и затова съм решил, че на всеки 5-6 месеца така доброволно дарявам, защото има нужда и от друга страна е чисто, и здравословно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветен празник в детския кът на Морската градина във Варна
"Цветен празник" в детския кът на Морската градина във Варна
Синята зона в Пловдив поскъпва
Синята зона в Пловдив поскъпва