НОВИНИ

Днес празнуваме Цветница - Вход Господен

Днес е Цветница - един от най-светлите християнски празници.Честит имен ден на всички с имена на цветя, които празнуват! Според статистиката това са една пета от българите.Днес Православната църква отбелязва един от големите празници - Вход Господен в Йерусалим. Дни преди Кръстната смърт на Иисус Христос, Той е бил посрещнат тържествено в свещения град от множество хора с палмови клони и цветя.Затова днес в храмовете се раздават осветени върбови клонки. Празникът е популярен и като Цветница или Връбница. Патриарх Неофит поздрави миряните за празника преди да оглави Божествената света литургия в катедралния храм "Свети Александър Невски", която БНТ излъчи пряко.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова / БГНЕС
08:20, 01.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Неофит - Патриарх Български: Честита Цветница на целия български народ, който пази църковните и народните обичаи и се радва на постиженията в своя живот. Да бъдат честити всички, които празнуват днешния ден и заедно с жителите на Йерусалим да пеем "Осанна във висините". Честит празник!
;

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат“. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцеления на болни хора.

;

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни - седмицата на страданията.

Тя започва с тържественото влизане на Христос в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

;

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър, Динка, Детелин(а), Елица, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

;

С украса от върбови клонки и празнични литургии храмовете в страната посрещнаха Цветница. Вярващите сплитаха венчета от осветените върбови клонки и ги отнасяха у дома срещу зло и болести.

Това е един от най - прекрасните празници в дните на Великия пост. Празник, който всеки трябва да почита, защото това е денят, в който Христос тръгва към разпятието, за да спаси целия човешки род.

Патриарх Неофит поздрави миряните за празника, преди да оглави Божествената света литургия в катедралния храм „Свети Александър Невски“.

;

Негово светейшество благослови хляба и виното, чрез силата и действието на Светия дух те да бъдат претворени и осветени и да са за вярващите като истинско тяло и кръв Христови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Космическата станция Тянгун премина над България
Космическата станция "Тянгун" премина над България
Католиците празнуват Великден
Католиците празнуват Великден