НОВИНИ

България изнася агнешко месо за Турция

България вече изнася агнешко месо за южната ни съседка Турция, след като бе подписано споразумение между двете страни. Разходите по изследване на месото ще се поемат от министерството на земеделието и храните.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
20:00, 31.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Председателят на организацията на местни породи овце в България посочи, че за Турция се изнасят агнета с тегло между 30 и 50 килограма.

Румен Стоянов - председател на организацията на развъдчиците на местни породи овце в България: Не са малко парите, това са по 50 лева на животно+трябва да дойдат на место купувачите, а не прекупвачи, ако са истински купувачи ги взимат директно от фермата.
Ангелина Радулова - животновъд: Това е голямо рамо за един животновъд и някаква сигурност ние вече ще имаме и стимул, за да гледаме тези животни.

Договорената с Турция цена е 5 лв. на кг. живо тегло. На вътрешния пазар агнешкото месо тази година малко поскъпна в сравнение с миналата и се търгува между 5, 5 и 6 лв за кг живо тегло.

Ангелина Радулова: 333 бройки животни средностаропланинска овца отглеждаме.. . тая година малко е по-силно търсене има в сравнение с другите години и цената е малко по-добре от предходните

Според животновъдите най-големия проблем към момента е, вносът на агнешко от Румъния и Гърция, което прави България не толкова конкурентноспособна на пазара.

Румен Стоянов: Не бива тази практика както беше досега да продължава, влизат живи агнета, колят ги в България, удрят печат че са български и ние лъжем българския потребител.

От организацията на местните породи овце вярват, че проблема може да се реши със специално етикиране на продуктите, произведени от редките български породи, които са застрашени от изчезване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пети ден безводие в Солун
Пети ден безводие в Солун
Мерки за сигурност в Рим преди великденското бдение на папата
Мерки за сигурност в Рим преди великденското бдение на папата