НОВИНИ

Кога Витоша ще стане достъпна за софиянци?

Спешна актуализация на плана за управление на природен парк "Витоша", поискаха днес от "Московска" 33 на пресконференция. Според общинарите това е единствената възможност планината да бъде върната на софиянци.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски БНТ2
17:00, 12.01.2018
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Това искане идва ден, след като вчера представители на ДСБ и "Да България" обвиниха общината в бездействие и че тя има вина за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии" през 2007 година, които са стопанисвали съоръженията. Председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков опровергава тази информация.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: "Към този момент в общинския съвет няма нито един представител на политическа партия ГЕРБ. Това е два месеца преди да се проведат изборите за местна власт през 2007-а година."

От протокола на гласуването става ясно, че за приватизацията са гласували 47 общински съветници, от които 6 са от ДСБ, 2 са се въздържали и 1 е бил против. Друго невярно твърдение според Герджиков е, че приватизационният договор не се изпълнява и затова Столичната община може да го прекрати едностранно."

От 2008 г. досега Агенцията по приватизация е осъществила 11 проверки на този договор и не е констатирала нито едно неизпълнение по клаузите на този договор, съответно нее констатирала нито един повод за прекратяването му. А това се дължи на факта, че по договор "Витоша ски" няма почти никакви задължения, освен да вложи 500 хиляди лева в ски съоръженията, което той е изпълнил още през 2008 г., както и да запази броя на работните места. Никой не е вменил задължения на "Витоша ски" да осигури достъпа на хората, както и работата и поддръжката на съоръженията.

Според председателя на общинския съвет проблемът на Витоща ще се реши с приемането на актуализацията на плана за управление на природния парк, който е готов отдавна, а процедурата се движи от екоминистерството. Герджиков изрази надежда, че тази година това може да стане факт. От своя страна той и колегите му обещаха:

Лорита Радева, председател на комисията по екология в Столичния общински съвет: "Можем само да уверим, че не желаем планината да бъде застроявана."

Ски зоната няма да се разширява, както и няма да се допусне строителство на леглова база в планината. Според Герджиков новият план ще даде възможност да се модернизират ски съоръженията. Не на това мнение обаче е общинският съветник Марта Георгиева, според която проблемът не е в плана за управление, а в нежеланието на Столичната община да прекрати договора си с "Витоша ски", който е сключен за срок от 25 години.

Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ: "Проблем виждам в контрола и в бездействието, когато договор не се спазва, да бъдат предприети мерки той да се разтрогне. Защото всички виждат, че тези съоръжения не работят и по този начин да бъде поддържана дейността им, след като те не работят, а това е едно от условията в договора."

Георгиева недоумява как актуализацията на плана ще реши проблемите там. Тя предлага Столичната община да откупи съоръженията и да ги ремонтира. Марта Георгиева упреква общинарите и затова, че 10 години до планината няма достъп с градски транспорт. Настоява тази грешка бързо да бъде поправена. От "Витоша ски" казаха, че имат готовност да направят инвестиция в размер на около 70 милиона евро в модернизирането на съоръженията на Витоша.

Радослав Пеев, "Витоша ски": "Пречките от 11 години, откакто "Витоша ски" има инвестиционно намерение, са едни и същи. Това са Законът за горите и плана за управление. 11 години "Витоша ски" алармира, че трябва да се промени нормативната уредба, за да бъдат обновени съоръженията тук на Витоша.

Идеята на собственика на съоръженията е да ремонтира Княжевския лифт, който не работи от близо 30 години и да го свърже с "Ветровала" и "Офелиите", там където се намират малките ски зони. А към днешна дата на Витоша не работят 10 лифтови съоръжения и влекът "Заека", който е собственост на Министерството на спорта. След пресконференцията днес стана ясно, че сформираната през 2016-а година работна група, която имаше за задача да открие проблемите в планината ще се събере другата седмица след прекъсване от година и половина. Днес стана ясно още, че проектобюджетът на Столичната община за 2018 г. вече е внесен за разглеждане от Общинския съвет и се очаква да бъде приет от общинските съветници в края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краеведи и историци представят в книга малко известни факти за Варна
Краеведи и историци представят в книга малко известни факти за Варна
Огнян Герджиков в биографичната си книга: Аз не бях политик
Огнян Герджиков в биографичната си книга: "Аз не бях политик"