НОВИНИ

Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Със 146 гласа "за" и 76 "против" депутатите приеха отново антикорупционния закон. В подкрепа на ветото на държавния глава и срещу закона се обявиха само от "БСП за България".

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
11:01, 12.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Четири от петте парламентарни групи без "БСП за България" отхвърлиха ветото на президента върху антикорупционния закон и потвърдиха закона такъв, какъвто той беше гласуван преди Румен Радев да го върне на депутатите за ново обсъждане. Очаквано дебатите бяха разгорещени и остри като често се концентрираха върху това кой да назначава Председателя на новия антикорупционен орган.

От "БСП за България" са против НС да назначава Председателя на новия антикорупционен орган. С аргументите им обаче не се съгласиха от ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и ДПС.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Аз искам да заявя категорично, че парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента не заради тази практика, която вече се създаде в 44 НС, защото президентът и БСП вие просто играете в един отбор, но ние играем в отбора на България."
Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": "Има в Конституцията и в правото един железен принцип от римско време, та до ден днешен и дано да го има и занапред. Казва се разделение на властите и взаимен контрол и това е конституционен юридически аргумент. Няма такова нещо в света. Властта, която управлява. т.е. априори в нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролират."
Волен Сидеров - председател на ПГ "Обединени патриоти": "Най-цитираното издание Гардиан, дето напоследък ми надуха ушите с него, е статията против България е базирана на думите на шефа на Центъра за изследване на демокрацията Шентов. Българин клепа собствената си родина."
Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: "Аз не приемам за аргумент, не приемам за сериозен мотив констатацията, обявяването от тази трибуна - този закон няма да сработи. Без да сме дали шанс на този законопроект дори един ден да поработи, ние излизаме, обявяваме този закон няма да проработи."
Веселин Марешки - зам.-председател на НС, Воля: "Ние ще гласуваме "за" антикорупционния закон с надежда като всеки един обикновен български гражданин, че най-накрая ще има справедливост, че най-накрая някой ще носи отговорност в тази държава. И този, който понесе отговорност, да бъде за назидание на следващите, които ще искат да бъркат в кацата с меда."

В момента в Народното събрание няма парламентарен контрол поради ангажименти на министрите свързани с Председателството. Следобяд се очаква да пристигне председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Очаквайте новини в следващите ни емисии.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко тежка е короната на кралица Елизабет II
Колко тежка е короната на кралица Елизабет II
Паметникът на Ботев в Калофер отново е за ремонт
Паметникът на Ботев в Калофер отново е за ремонт