НОВИНИ

Коледата невъзможна за една четвърт от българите

Това става ясно от изследване на Синдикалната академия към КТ "Подкрепа".

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
22:11, 15.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Всеки пети българин ще вземе кредит, за да купи подаръци за празниците. Около 50 на сто от анкетираните няма да могат да си позволят никакви подаръци. Между 20 и 100 лева пък ще отделят около 60 процента от българите. Тези, които ще могат да дадат над 100 лева за посрещането на Коледа, са едва 15 на сто. Какви са очакванията на българите за новата 2016 година? 40% смятат, че няма да има никаква промяна, 20% са песимисти, че положението ще става по-зле, а 40% са оптимисти, че животът ще се подобри.

Повече от 10 години Венцислав работи като социален асистент на 23-годишния Мартин. Заплатата му от 250 лева е добавка към пенсията му на бивш военен.

Венцислав Стоянов: "Средствата ще стигнат за най-необходимото - постен фасул, постни сърми, пълнени чушки, ядки и купа с чесън за здраве, да прогоним злите духове...в общи линии това ще е трапезата. Проблеми винаги ще има, но когато има здраве и хората се събират заедно - ще се получи и хубав празник"

За сметка на трапезата за Бъдни вечер и Коледа, сумите, похарчени за подаръци ще бъдат минимални.

Венцислав Стоянов: "Там ще бъдем по-скромни. По-скоро символични, действително нямаме възможност за луксозни и скъпи подаръци. Ще са по-скромни, но от сърце... За мен много хубав подарък би била една хубава книга".

Усмивката, с която ни изпраща Венцислав, издава борбения дух на един български баща. А с вяра в доброто и Коледата става възможна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
"По света и у нас" в 100 секунди
Ултразвук вместо скалпел
Ултразвук вместо скалпел