НОВИНИ

"Размисъл в черно и червено" - изложба на акад. Светлин Русев

Акад. Светлин Русев представи тази вечер новата си изложба. Тя носи провокативното заглавие - "Размисъл в черно и червено" и е подредена в столичната галерия "Арте". За какво размишлява известният художник - вижте в репортажа на Петя Тетевенска.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
18:51, 15.12.2015
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Цветя и много човешки лица заедно. Един свят, в който същественото е невидимо за очите - дали те са широко отворени или широко затворени, каквито са различните образи на художника.

акад. Светлин Русев: "Но всъщност всичко, което съм правил носи тая характеристика на размисъл. Те много хора викат - ама що са тъжни, викам - човек, който мисли, не може да е весел."

Драматизмът на черното и червеното засилва усещането, че тези картини ни карат да се замислим за света, в който живеем. Агресията, хаосът и насилието промениха човечеството, казва Светлин Русев, за когото това е проблемът на нашето време.

акад. Светлин Русев: "Хаосът и насилието, не казвам безверието, защото това е много относително, но проблемът за насилието, за нетърпимостта на различния. Ние сме нетърпими в това отношение и сме готови най-малкото да го отречем. Вече средствата са различни."

Доминиращи остават женските портрети. Русев е поставил образа на своята майка в началото на изложбата - като знак за надежда или за помощ, може би. Изложбата ще остане отворена до 10 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на президента Росен Плевнелиев с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос
Среща на президента Росен Плевнелиев с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос
4000 овцевъди на протест в Букурещ
4000 овцевъди на протест в Букурещ