НОВИНИ

Президентът на Хърватия коментира оневиняването на Шешел от съда в Хага

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, която е на посещение у нас изрази силно разочарование от оневиняването на Войслав Шешел от съда в Хага. В специално интервю за БНТ тя нарече решението провал на Международния трибунал в Хага. Ето какво каза още хърватският президент.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:15, 31.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

"Изключително съм разочарована от решението, не мога да го приема. Хърватия няма да го приеме, защото Шешел е добре познат военнопрестъпник. Това е голям провал на Международния трибунал за бивша Югославия и на международното правосъдие, което не можа да докаже по време на процеса, че той заслужава да бъде осъден, при положение, че той самият предостави доказателства, като говореше открито в медиите за военните престъпления, които е извършил.

Днес се моля за жертвите на сръбската агресия от хърватския град Вуковар, от Шкабреня, от Сараево, от Сребреница, Косово, жертвите на политиката на Шешел и хора като него. Днес е тъжен ден за международното правосъдие, защото отново чуваме език на омразата. Много опасно е и това, че г-н Шешел е в Сърбия, свободен да проповядва своята доктрина, която е сравнима само с фашизъм, заразява с нея млади хора и дори сее семената на бъдещи размирици.

Хърватия е за международно сътрудничество, за добросъседство, основано на взаимно уважение и спазване на Хартата на ООН за човешките права, за равенство между нациите, за европейска солидарност, но няма да толерираме насаждане на омраза и на расизъм нито от г-н Шешел, нито от когото и да било.

Внимателно ще следим реакциите на официалните лица в Сърбия, на сръбското правителство и на други лидери в Сърбия."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират тръбите на възлови места с безизкопна технология
Ремонтират тръбите на възлови места с безизкопна технология
Дискусии в Столичния общински съвет за цената на билета
Дискусии в Столичния общински съвет за цената на билета