Комисията по транспорт в ЕП не прие важните за нас искания по пакета "Мобилност"

Комисията по транспорт в ЕП не прие важните за България искания, свързани с международните превози. Вече втори час българските превозвачи протестират в Брюксел срещу плана "Макрон". Според бранша, приемането им въвежда двойни стандарти, които застрашават транспортния бизнес у нас. Стотици протестиращи се събраха в центъра на белгийската столица, за да изкажат недоволството си.От Брюксел вижте прякото включване на Десислава Апостолова

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:00, 10.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Комисията по транспорт продължава да заседава и в момента, но важните за България гласувания приключиха. Исканията, които бяха в интерес на България, не бяха приети. Не беше прието искането шофьорите да могат да ползват седмичната си почивка в кабините в камионите си, когато на местата за почивка няма благоприятни условия.

Ако това предложение бъде прието и от ЕП и се превърне в законодателна норма, то означава, че българските шофьори ще трябва да спят в хотели или на специално пригодени за това места.

Другото важно нещо, свързано с пакета "Мобилност" е това камионите заедно с водачите да се връщат на всеки четири седмици в страната на регистрация. Това беше искане, за което ние настоявахме да не бъде прието, но за съжаление беше прието.

Има много въпросителни около текстовете, които днес бяха гласувани, защото не е ясно дали ще бъдат гласувани и в пленарна зала. Чисто процедурни неясноти, които ще бъдат изяснени в рамките на днешния ден. По-късно има заседание на т.-нар Координационен съвет, където ще заседават представители на различните политически партии, за да решат какво ще бъде бъдещето, чисто процесуално за пакета "Мобилност".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Превозвачите ще продължат протестите, въпреки решението на транспортната комисия
Превозвачите ще продължат протестите, въпреки решението на транспортната комисия
Снеговалежите усложняват пътната обстановка в Западна и Южна България
Снеговалежите усложняват пътната обстановка в Западна и Южна България