НОВИНИ

Композиторът Хайнер Гьобелс е обявен за "доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ

НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" прибави още едно име към световните знаменитости, удостоени с титлата "доктор хонорис кауза". Композиторът и режисьор Хайнер Гьобелс прие почетното звание на академията. По време на тържествената церемония - Гьобелс посвети речта си на промените в театъра и обучението на студентите.

Айше Сали
от Айше Сали
22:19, 06.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Създава театралната музика за най-големите фестивали, а талантът му носи две номицации за "Грами" и Европейската театрална награда. И това е малка част биографията на Хайнер Гьобелс. Името му се нарежда още сред авторите на инсталационни произведения за центъра "Жорж Помпиду" в Париж, а през последните 2 десетилетия се е посветил на студентите.

Хайнер Гьобелс, композитор и режисьор: Аз самият наричам моя театър "театър на липсата", защото вярвам, че не винаги театърът трябва да показва всичко. В същото време възприятията на публиката стават все по-важни. Тя има все повече свобода сама да създава смисъл от това, което вижда и чува.Театърът е много жива форма на изкуство. Има хилядолетна история, но през последните 30-40 години се промени страшно много и голяма част от неговите основи са поставени под въпрос. Днес дилемата как да обучаваме за театър, който не знаем как ще изглежда, съществува по целия свят.

Хайнер Гьобелс се обърна към академичната общност с призива преподавателите да помагат на студентите да се развиват сами - да мислят за съвременно изкуство вместо да следват предварително заучени форми; да имат свободата да избират, но и възможността да се откажат.

Според него най-важното в изкуството е публиката да преживее нещо, което не е виждала. След церемонията новият "доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ предаде своя театрален опит в майсторски клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечеря ифтар събра представители на всички етнически общности в Пловдив
Вечеря ифтар събра представители на всички етнически общности в Пловдив
Увеличава се броят на жертвите на вулкана в Гватемала
Увеличава се броят на жертвите на вулкана в Гватемала