НОВИНИ

Компютър, ръководен само с поглед, помага на хора с тежки физически увреждания

Компютър, ръководен само с поглед, помага на хора с тежки физически увреждания. Освен че е последен писък в разработването на нови технологии, устройството е и начин за комуникация на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си.

bnt avatar logo
от Мария Сивкова - Илиева
19:53, 14.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Десетилетия наред науката се бори с церебралната парализа и други подобни заболявания и се опитва да подобри качеството на живот на страдащите от тях. И вече е с една крачка напред чрез помагащата технология за комуникация с поглед.

Евгения Христова - фондация "Асист"
"Това е устройство, което проследява погледа на човек и специален софтуер използва тази информация и я превръща в нещо като виртуална компютърна мишка. С погледа си човека може да движи мишката по екрана."
Даниела Станкова - логопед в Дневен център за деца и възрастни с увреждания
"Има различни приложения, с които може да уцелва някакви топки, може де се научи да пише, може да чете, може да бъде един доста активен човек в това общество, в което се намираме в момента, а не просто предмет, който някой подмята на ляво и на дясно."

Технологиите, софтуерът и игрите могат да бъдат използвани и от деца, които имат проблеми с концентрацията. Цената на устройството варира от 2 до 4 хиляди лева. Заради високата цена около 10 хиляди души в България, които не могат да говорят и да използват ръцете си, все още не могат да си го позволят. С помощта на държавно финансиране обаче 24 общообразователни и помощни учебни заведения вече го използват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия прие план за борба с климатичните промени до 2050 година
Германия прие план за борба с климатичните промени до 2050 година
След ураганния вятър обстановката в Североизточна България се нормализира
След ураганния вятър обстановката в Североизточна България се нормализира