Ковачев:Холандия да преразгледа решението си за недопускане на България в Шенген

Холандия да преразгледа решението си за недопускане на България в Шенгенското пространство, призова в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Андрей Ковачев, съобщи пресслужбата на ЕП. Той е разговарял с Рут Петом - лидерка на холандската партия "Християндемократически призив", която ще бъде част от управляващата коалиция, и е поискал България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

от БНТ
17:18, 24.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Сега това не може да стане заради възражения на няколко страни, сред които и Холандия. За да бъдат приети България и Румъния в Шенген е необходимо съгласието на абсолютно всички държави, което те да обявят на Европейски съвет. Според Ковачев работата на Съвета трябва да бъде по-ефективна:

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Със сигурност срещите на Съвета трябва да бъдат по-ефективни, не да бъдат повече, а да се взимат реалните решения за Европейския съюз. Затова единодушното взимане на решения някой път спъва това взимане на решения, като например приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Затова призовах Съвета и г-н Туск, както и новото правителство на Нидерландия, да вземе най-накрая това решение и България да стане най-накрая член на Шенгенското пространство. Същите критерии трябва да са и за еврозоната, за механизма РЕМ-2, където ние сме готови по критерии, изявили сме политическо желание и би трябвало да бъдем допуснати до механизма. Всяка интеграционна стъпка трябва да бъде отворена за всички страни, които искат да участват в тази интеграционна стъпка, било то общата прокуратура, банков съюз, отбранителен съюз, споделяне на отговорност по отношение на защитата на външните граници, миграцията. Тези страни, които не искат да участват, би трябвало да не спъват другите, които искат да участват. Това са много важни теми, на които Съветът трябва да отговори. Европейските граждани очакват от нас както гарантиране на социалната, така и на физическата сигурност на всички нас.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радев: Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани с равни права
Радев: Няма хора с нисък и висок ръст, има български граждани с равни права
Деветчленно жури не избра проект за паметник на Васил Левски в Русе
Деветчленно жури не избра проект за паметник на Васил Левски в Русе