НОВИНИ

Кой е Иван Гешев?

Ако бъде избран за главен прокурор, Иван Гешев ще бъде първият от средите на държавното обвинение на този пост след 1992 година. Цялата му кариера е свързана с разследването. Като ръководител на специализираната прокуратура с работата си прави впечатление в Брюксел и Европейската комисия отчита повишена ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:13, 22.07.2019
6857
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Само преди три месеца първо пред Българската национална телевизия Иван Гешев заяви, че не мисли да се кандидатира за приемник на Сотир Цацаров като ръководител на държавното обвинение, защото борбата за поста ще бъде кална и на кален терен, заради различни интереси.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор (архив 17 април 2019): Интереси на хора, които искат да заемат тази позиция, интереси на олигарси, които искат да си сложат свои хора на тази позиция. Нормално е и вътре в системата да има интереси.

Гешев обаче остави един процент вероятност да промени решението си и го направи. Какво ще предложи като визия за работата на държавното обвинение през следващите 7 години предстои да разберем. През последните години той влезе в светлините на прожекторите с разследването за фалита на КТБ. Лично присъства на операцията по задържането заради подкуп на бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и наблюдава отблизо разследванията срещу Арабаджиеви, Баневи и Миньо Стайков.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор (архив 17 април 2019): Хора с милиарди седят в арестите в момента, което никога не се е случвало.

Иван Гешев стана известен и с острия си език, който някои дори определят като непремерен. Отнесе безброй критики, че не зачита презумпцията за невиновност, а той винаги отговаряше, че виновен е този, който има влязла в сила присъда, а работата на прокуратурата е да разследва, да повдига обвинения, да внася обвинителни актове и да отстоява тезата си в съдебната зала.

Иван Гешев се сблъсква с рекетьорите и изнудвачите в средата на 90-те години, когато започва кариерата си като оперативен работник в столично районно на МВР. След това е следовател, прокурор в районната прокуратура, а по-късно и в градската в София. Оглавява специализираната прокуратура и се издига до зам.-главен прокурор. Завършил е право в Академията на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна унищожаването на 17 хил. прасета в свинекомплекса в Русенско
Започна унищожаването на 17 хил. прасета в свинекомплекса в Русенско
Комисията за защита на личните данни започва проверка на теча от НАП
Комисията за защита на личните данни започва проверка на теча от НАП