НОВИНИ

Какви са приоритетите в работата на новия здравен министър?

Кирил Ананиев е 23-ият здравен министър от демократичните промени, 7-мият на ГЕРБ и вторият икономист на поста след Славчо Богоев. Като дългогодишен надзорник на Здравната каса, заявката му днес за затягане на контрола в изразходването на парите не изненадва никого. Един от приоритетите в този смисъл е и въвеждане на електронното здравеопазване във всичките му форми - здравна карта, рецепта и електронна борса за лекарства.Какво си казаха двамата министри проф. Петров и Кирил Ананиев при предаването на поста - материал на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:10, 10.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Макар и финансист, Кирил Ананиев далеч не е чужд на здравеопазването.

Оглавява надзора на Здравната каса в качеството си на заместник- финансов министър, а той е такъв в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскуборгтотски, Сергей Станишев и правителствата на Бойко Борисов.

До този момент има само един регистриран конфликт с министъра на здравеопазването. Преди година не се съгласи да увеличи бюджета в доболничната помощ, както беше обещал Петър Москов и за първи път беше освободен от надзора на касата. Днес бюджетът на доболничната помощ също предизвиква полемика. Както и мораториума върху новите дейности и лекарства.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ние имаме един пакет, който съсловието го приема. Но вътре има два големи недостатъка единият е т.нар. „надлимитна дейност“ и недооценени пътеки. След като имаме консенсус по отношение на пакета, аз и Надзорният съвет като цяло предложихме този ръст в разходите на НЗОК да сложи край един път завинаги на темата надлимитна дейност, недофинансиране и качество на лечение.
;

На този етап здравният министър не даде никакви заявки за реформи и промени в системата. Затова пък се обяви за затягане на харча и строг контрол с мобилизиране на целия възможен инструментариум за целта.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Внезапните проверки, проверки особено на лекарствата и протоколите, които са за скъпоструващите лекарства контрол върху предписването на лекарства контрол върху аптеките и въобще.

Част от намеренията си, Кирил Ананиев препотвърди и пред предщественика си. Проф. Николай Петров го посрещна радушно с отчет на свършеното от неговия екип и с икона на Св. Иван Рилски.

проф. Николай Петров: Едно от най-важните неща, които трябва да направите е водосвет за вас и за екипа ви. Надеждите към вас са много големи, имате безрезервната ми подкрепа. Кураж, и с Бога напред!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Икономов, кмет на Банско: Трябва да се повишат цените в курортите ни
Георги Икономов, кмет на Банско: Трябва да се повишат цените в курортите ни
Какво очакват лекари и пациенти да се промени в здравеопазването?
Какво очакват лекари и пациенти да се промени в здравеопазването?