НОВИНИ

Хипноза, която прилича на секта... Как една игра (п)обърка млади и стари?

Хакери са заплашили да ударят утре -1 август превърналата се в мания игра - покемон гоу. Само за месец - над 50 милиона по света и у нас се втурнаха на "лов" за редките видове въображаеми анимационни герои. Играта "Покемон Гоу" направи революция,съчетавайки реалния с технологичния свят. Масовата истерия, обаче стана причина за редица катастрофи, убийства, развалени бракове.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
13:08, 31.07.2016
Чете се за: 01:31 мин.
Още

До скоро виртуалният свят живееше затворен в компютъра, смартфона или таблета. Познатите джаджи се оказаха тесни за играта "Покемон гоу".

"Покемон гоу" - е първата игра, която успя да обедини реалния живот, с нереалния - този от телефоните.

Римейк на позабравен хит, който излезе на улицата - използвайки разширената реалност, за да проектира анимационни герои върху реалния свят и да помогне на играчите да "ловуват" и да ги хванат. Манията започна да обикаля светкавично земното кълбо. Еднообразното "висене" пред компютъра за мнозина се промени. Хиляди излязоха в парка, видяха света около себе си... Но вперили поглед в телефона си.

Кристофър Уайт: Ние не излизаме само навън, за да ловим покемони, ние излизаме от своите "черупки". Беше ми неудобно да отида и да заговоря някои.. Сега ми се случва много често, примерно да видя някой човек, който е с телефон в ръката, да видя, че играе - питам го директно от кой отбор си? Промених себе си и начина си на мислене покрай тази игра.

Свитото доскоро момче вече е автор на песни, една от първите си посвети, разбира се на "Покемон Гоу".

Самото приложение получава информация за света около теб чрез камерата ти, знае къде си, вижда те !Играта взе първите си жертви - получиха се информации за изнасилвания, грабежи, дори убийства.

Мария Танева: Случвало ни се е да ходим по доста особени места, и ни излиза, че уж ще намерим нещо... Някои изоставени сгради, строителни площадки, но не ходим чак нали вътре.

У нас и по света, масовата психоза по играта предизвика редица катастрофи, задръствания, арести на хора... Шофьор на автобус в Холандия, пък беше уволнен, след като пътници го заснеха да играе "Покемон гоу" зад волана. Кристофър живее в Щатите - тук е за лятото, и той станал свидетел на редица куриозни ситуации.

Кристофър Калудов: Там в Гаймскуеър е лудост, играят групи от по сто милиона човека, много играят там. Аз играя безопасно Pokemon Go, ходя тук в парковете.

И ние не останахме по-назад. Националният дворец на културата организира най-масовото търсене на въображаеми анимационни герои в Европа. Две хиляди души влязоха в битка и търсиха покемони с часове. Не липсваха и сеирджии дошли да видят масовата истерия отблизо.

Лазар Аврамов: Не мога да си обясня как хора на по 20, 23 години обикалят и търсят такова нещо. Играл съм много игри, но ни ми е симпатия "Pokemn Go" - мога да изляза навън и без игра, ако ми се играе да се разхождам. Това не ми е интереса да изляза навън...

Хипноза, която все повече прилича на секта. От ново измерение. Какво ще е бъдещото на пристрастяващата игра с разширена реалност. Кой, кого лови и с каква цел, ще остане ли поне малко реален свят... Играта е в нашите ръце!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радикални ислямисти извършиха нападение срещу служба на сомалийската полиция
Радикални ислямисти извършиха нападение срещу служба на сомалийската полиция
Пътуване в миналото-археологическо лято 2016 -скромен бюджет, големи очаквания
"Пътуване в миналото"-археологическо лято 2016 -скромен бюджет, големи очаквания