НОВИНИ

Край на хартиените документи в администрацията

Край на хартиения обмен на документи между институциите. От днес започна работа специална електронна система, чрез която всички администрации ще изпращат документи помежду си само с няколко компютърни команди. Очаква се мярката да доведе до спестяване на 100 тона хартия годишно.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:09, 01.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Една средноголяма администрация изпраща на месец по около 2300 писма. А в цялата държавна машина количеството хартия, която се използва за документи, надхвърля 83 тона всяка година. Всичко това ще остане в миналото с новата система за електронен обмен на съобщенията.

Александър Йоловски, зам.-председател на ДА "Електронно управление": Значително ще се намали разхода на време за достигане на съответния документ от една администрация до друга. Ние имаме случаи при нас с администрации, с които сме отдалечени на не повече от 500 м, писмата пътуват два, три, понякога и повече дни, а със системата за електронен обмен на съобщения това става в рамките на секунди.

Днес в деловодството на НАП почти не могат да бъдат забелязани хартиени документи. Приходната агенция е една от първите администрации, влезли в новата система. Писмената комуникация на годишно се измерва в над 150 милиона документа.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: И се стремим цялото взаимодействие между бизнеса, гражданите и данъчната администрация да става онлайн. Защо - очевидни са предимствата - това пести време, намалява корупционния риск и в края на краищата прави процесите по-бързи и по-ефективни.

Освен това чрез новата система институции и граждани могат да бъдат сигурни, че писмата няма да се изгубят по пътя и че съдържанието им няма как да бъде променено.

Александър Йоловски, зам.-председател на ДА "Електронно управление": Реално гражданите също ще усетят този електронен обмен на документи, тъй като институциите обменяйки електронно документи, ще работят доста по бързо.

И най-вече да преодолеем това усещане, което имат повечето наши съграждани, че когато нещо е черно на бяло то е истинско.

Освен спестените пари за хартия и тонери за принтерите, администрациите ще правят икономии и от разходите за куриери. Тези средства ще бъдат инвестирани в електронни услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Булгартрансгаз губи 125 млн. лв. годишно заради Турски поток
"Булгартрансгаз" губи 125 млн. лв. годишно заради "Турски поток"
Парите от търговията с гражданство в ДАБЧ - инвестирани в биткойни
Парите от "търговията с гражданство" в ДАБЧ - инвестирани в биткойни