НОВИНИ

Още преди година Валери Симеонов е получил сигнал за нередности в ДАБЧ

Вицепремиерът Валери Симеонов отхвърли твърденията на опозицията , че е пряко отговорен за злоупотребите в Държавната агенция за българите в чужбина, които поискаха неговата оставка. Пред журналисти той заяви, че още преди една година е получил сигнал за нередности в Агенцията, който е препредал на компетентните служби, като преди това е информирал лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 01.11.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Валери Симеонов определи като неоснователни исканията на БСП, ДПС и ВОЛЯ за неговата оставка с аргумента, че не отговаря пряко за Агенцията за българите в чужбина, а само координира нейната дейност.

Валери Симеонов - вицепремиер: "Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координацията на работата на тази агенция. Исканията за оставка са определено несъстоятелни."

Валери Симеонов заяви, че още преди година е получил информация за нередности в Агенцията за българите в чужбина.

Още през лятото на 2017 г. Катя Матева, служител в Министерството на правосъдието по това време, пряко отговарящ за българското гражданство, подала към вицепремиера Валери Симеонов сигнали за злоупотреби в държавната агенция.

Симеонов запознал вицепремира Каракачанов със сигналите, тъй като шефът на агенцията Петър Харалампиев бил номинация на ВМРО.

Валери Симеонов - вицепремиер: След като го информирах, получих от него съгласие и предоставих тези материали на съответните специализирани служби. Срещата беше проведена в моя кабинет пред свидетели на 30 октомври 2017 г.

Каракачанов потвърди думите на Симеонов. Той определи назначаването на Харалампиев като грешка, от която опозицията търси политически дивидент.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: "Това, че прокуратурата са си свършили работата и са заловили един човек, който е взимал рушвети е едната страна на въпроса.Но последвалата след това атака си е чисто политическа. И като гледате кои искат да се възползват - нали разбирате, опозицията на първо място".

Валери Симеонов заяви, че неколкократно е предупреждавал председателя на Държавната агенция за българите в чужбина много да внимава при процедурата по издаване на българско гражданство.

Валери Симеонов - вицепремиер: "Без да му казвам, че има такъв сигнал, съм провел от тогава до преди десетина дена многократни разговори, в които съм го предупреждавал много да внимава и да си отваря очите да не се допускат такива злоупотреби с българското гражданство при получаването на документи, тъй като това е изключително позорен шамар в лицето не на агенцията, а на България."

На другото искане за оставка на Симеонов, идващо от протестиращите вече втора седмица майки на деца с увреждания, вицепремиерът отказа коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна официалната среща между Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху в Евксиноград
Започна официалната среща между Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху в Евксиноград
Окончателно: ​Медиите вече ще разкриват собствениците си
Окончателно: ​Медиите вече ще разкриват собствениците си