НОВИНИ

Окончателно: ​Медиите вече ще разкриват собствениците си

Медиите вече ще разкриват собствениците си. Депутатите приеха окончателно закона с вносители Делян Пеевски и група народни представители от ДПС за задължително депозиране на печатни и други произведения. Според вносителите задължението за разкриване на действителните собственици на вестници, онлайн медии, радиа и телевизии, ще доведе до прозрачност на медийния пазар.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:54, 01.11.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

До 30 юни всяка година доставчиците на медийни услуги вече ще са задължени да подават декларация, с която посочват действителните си собственици. Декларацията трябва да съдържа информация и дали собственикът заема публична длъжност.

От БСП изразиха съмнение, че Законът ще доведе до реално изсветляване на собствеността на медиите.

Антон Кутев, зам.-председател на ПГ "БСП за България": За мен това е един опит да се работи върху изсветляването на медиите, който има по-скоро друг характер и има според мен по-скоро друга цел. И целта е да се изсветли определен собственик на медии, който очевидно иска да докаже, че той не е монополист. Честно казано, всеки нормален прочит на тая работа казва, че той не е монополист и това е ясно. Не виждам защо този медиен трик трябва да минава през законодателството. Между другото - за първи път PR-акция се прави през законодателство.

В отговор един от вносителите на Закона, Йордан Цонев от ДПС, заяви:

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Той не е опит за PR-акция на едно лице, а той е PR-акция на България и на медийната среда в България. Защото не може да се правят класации, които категорично не отговарят на свободата на словото в България - мястото, което е дадено на България, аз твърдя, че не отговаря. И много други журналисти, главни редактори, издатели го потвърдиха в свои публикации в медиите, в своя анализ по тоя повод.

Приетите днес промени се отнасят и за разпространителите на периодични печатни произведения, които също ще трябва да разкриват собствениците си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още преди година Валери Симеонов е получил сигнал за нередности в ДАБЧ
Още преди година Валери Симеонов е получил сигнал за нередности в ДАБЧ
Отново въздушна линия между Атина и Скопие
Отново въздушна линия между Атина и Скопие