НОВИНИ

БСП срещу сделката за ремонта на Су-25

БСП се обяви срещу сделката за ремонта на щурмовия самолет Су-25, с мотива, че цената е раздута, а конкурсът опорочен, тъй като е бил само с един участник. Военният министър отговори, че само един кандидат се е явил, а сметките на левицата за стойността на ремонта били силно преувеличени.

Николай Минков
от Николай Минков Светлозара Казасян
18:12, 01.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Левицата призова военният министър незабавно да преразгледа сделката за ремонт на 14 самолета Су-25 с избраната беларуска фирма, с аргумента, че предварително обявената цена била раздута над три и половина пъти.

Николай Цонков, зам.-председател на комисията по отбрана ("БСП за България"): Подготвя се поредния грабеж от МО на стойност 180 млн. лв. Зад гърба на българския парламент и погазвайки грубо българския национален интерес. Защо само една компания участва в обществената поръчка - тук виждаме състезание с един кон.

Пред парламентарната комисия по отбрана военният министър оспори аритметиката на БСП и заяви, че критиките на левицата са неоснователни.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ако бяха основателни, аз нямаше да съм тук сигурно.Трябваше да съм си заминал отдавна. Въобще не са основателни. Толкова са основателни, колкото са онези нападки преди една седмица в една медия, че всъщност ние ще сключваме договор за 311 млн. Няма такова нещо.

Каракачанов посочи, че поръчката е за 41 млн. лв., като при необходимост от допълнителни ремонти, може да достигне до 82 млн., но тогава ще е необходимо разрешението на Министерския съвет.

Министърът обясни, че според доклада на ВВС лиценз за ремонта на Су-25 имат само две компании - беларуската "Баранович" и руската "Кубинка", която се отказала от конкурса.

На обвинението на левицата, че не е допусната българската "Авионамс" до конкурса, министърът отговори, че компанията не е предоставила лиценз за ремонт на този тип самолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Купата ще има нов носител, Лудогорец изхърли Славия от турнира след дузпи
Купата ще има нов носител, Лудогорец изхърли Славия от турнира след дузпи
​Спор за плоския данък в парламента
​Спор за плоския данък в парламента