НОВИНИ

​Край на заплахата от търговска война между САЩ и ЕС

Край на заплахата от търговска война между САЩ и ЕС - във Вашингтон Американският президент Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се разбраха да паднат всички мита за индустриални стоки и от двете страни. Освен това ЕС ще внася повече соя и втечнен газ от САЩ. Договорката поднесе голяма положителна изненада заради скромните предварителни очаквания. Тръмп заговори дори за "нова фаза" в отношенията между Евросъюза и САЩ.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:40, 26.07.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Нова фаза в отношенията между Съединените щати и Евросъюза, голям ден за свободната и честна търговия. Това обяви американският президент след разговорите си с председателя на Еврокомисията, продължили над два часа.

Двете страни са се договорили да няма нови мита по време на предстоящите експертни преговори за премахване на търговските бариери. Това изключва американски мита за европейския внос на автомобили и части - червена линия за Брюксел.

Съгласието за целите е по формулата "Три нули" - нулеви мита, нулеви немитнически бариери и нулеви субсидии за индустриални стоки извън автомобилния сектор.

Очевидно Евросъюзът и Съединените щати, представяни от нас двамата се обичат, написа в Туитър под красноречива снимка домакинът Доналд Тръмп. Досега той определяше Евросъюза като враг в търговията.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Ще работим за намаляване на бариерите и нарастване на търговския обмен в областта на услугите, химическите, фармацевтичните, медицинските продукти, както и за соята. Евросъюзът започва почти незабавно да купува големи количества соя. Налице е огромен пазар за много соя от нашите фермери, основно в Средния Запад.

Евросъюзът ще стане голям купувач на американски втечнен природен газ, обяви още Доналд Тръмп. Той многократно е критикувал Германия за новия тръбопровод от Русия.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Решихме да засилим нашето сътрудничество в енергетиката. Евросъюзът ще изгради повече терминали за внос на втечнен газ от Съединените щати, това е послание и към други. Договорихме се и за начало на диалог по стандартите.

Двамата лидери се споразумяха да работят и за реформиране на Световната търговска организация, която Доналд Тръмп яростно критикува за нечестно отношение към страната му. Председателят Юнкер се нуждае от одобрение за договореното от страните членки, които имат различни национални интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Открито е момиче от Добрич, обявено за общодържавно издирване
Открито е момиче от Добрич, обявено за общодържавно издирване
Експлозия пред посолството на САЩ в Пекин, няма пострадали
Експлозия пред посолството на САЩ в Пекин, няма пострадали