НОВИНИ

Останки на праисторически скелет на близо 6 500 години откриха край Суворово

Останки на праисторически скелет на близо 6 500 години, керамични съдове и украшения са открити при разкопките край град Суворово. Специалистите проучват терена, на който постройките са били унищожени при пожар. Според археолозите от Варна, една от сградите се е използвала за работилница за производство на керамични съдове.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
09:40, 24.08.2018
5268
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Праисторическото селище е открито през 1983 г, когато е изграден пътят между Суворово и с. Дръндар. Тогава са направени първите изкопи и са открити две жилища. През 2011 г. разкопките на опожареното място се подновяват.

Гл. асистент д-р Владимир Славчев /05:01: И вече започваме жилище по жилище да се опитваме да вървим на запад и на север, за да стигнем до укрепителната система, която е ограждала селището от северната му страна.

Студентът по специалност "Археометрия" в Софийския университет Георги Иванов е единственият доброволец на обекта. Участва за първа година в разкопките и споделя, че се интересува от раннохалколитна керамика, която вече е открита в региона на Суворово.

Георги Иванов, доброволец: Изключително интересен е целият обект. Много добре са запазени жилищата, което е много интересно.

Целта на разкопките е да се разчисти изцяло селището, за да изяснят повече подробности за бита, техническите знания и умения на древното население, което е живало по нашите земи преди хиляди години.

Праисторическото селище край Суворово е част от една голяма селищна верига, която е обитавала нашето Северно Черноморие преди повече от 6 500 години.

Втора година експедицията се финансира от Министерството на културата. Разкопките ще продължат и през следващата година, когато ще се проучва северната част на селището.

Очаква се археологическите открития да се допълнят с нови предмети, които да разкажат за живота на нашите далечни праисторически предшественици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва кинофестивалът Любовта е лудост
Започва кинофестивалът "Любовта е лудост"
Стачка на авиоинженери обърква полетите в Гърция
Стачка на авиоинженери обърква полетите в Гърция