НОВИНИ

Кой и как се грижи за озеленяването в София?

Столичната община отделя около 1 млн. лв годишно за цветните градинки в София. Сумата покрива само материалите. Разходите за поддръжка се начисляват допълнително. Естетическите критерии на общинските служители, които проектират озеленяването обаче, не винаги съвпадат с представите на жителите.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:32, 23.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

За да бъде цветна София, от Столичната община подготвят планове два пъти годишно. Сади се есен и пролет.

Всяка година ландшафтни архитекти от Столичната община избират различен облик за цветните градинки в София. Главно се съобразяват с личното си усещане за естетика, а след това фирми изпълнители реализират плановете им.

За градинката по поречието на Перловската река отговаря Елена Желязкова, главен експерт в дирекция "Зелена система". По думите й, тази година е приложена "иновативна схема" - отново по естетични подбуди.

Елена Желязкова - гл. експерт в дирекция "Зелена система": Внесохме и малко повече многогодишни храсти с идеята да са по-устойчиви. Търсим съчетанието на цветя многосезонни, многогодишни или през съответния сезон пролетни или летни, декоративни треви.

Край реката виреят растения като вербена, далия, ирис и декоративни треви. Според общинските експерти те проявяват красотата си по различно време и са подбрани така, че винаги в градинките да има цвят до късна есен.

На практика обаче, резултаът е спорен. Според столичани има и по-добре поддържани площи в София. Според други пък, Общината твърде много се грижи за зацветяването и по-малко за други проблеми.

За територията от бул. "Мадрид" до Околовръстното шосе, годишно се заделят по 60 000 лвсамо за материали. 200 кв. м са засадени с многогодишни цветя, около 300 квадрата със сезонни, а 100 кв. м с треви и храсти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима студенти са в неизвестност, след като мощен тайфун удари Япония
Трима студенти са в неизвестност, след като мощен тайфун удари Япония
Хаваите са в очакване на урагана Лейн
Хаваите са в очакване на урагана "Лейн"