НОВИНИ

Кремъл: "Панамагейт" е част от информационна война

Без да бъде споменат лично, руският президент Путин беше замесен в скандала чрез разкрития за фирми и машинации на негови близки приятели. Според Русия, това е част от информационната война на Запада срещу страната. В Кремъл изразиха разочарованието си от журналистическото разследване, свързано с офшорките. Говорителят руският президент Дмитрий Песков, заяви че целта на този продукт, както го определи, е Путин да бъде дискредитиран преди парламентарните и президентските избори в Русия.

bnt avatar logo
от Николай Кръстев, кор. на БНР
17:43, 04.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Според изнесените сведения от групата международни журналисти „руската връзка" е свързана с Банка Россия, която е засегната от санкциите на ЕС и САЩ заради анексирането на Крим.

Парите са били прикривани през офшорни компании, две от които са били официално собственост на един от най-близките приятели на руския президент - челиста Сергей Ролдугин, който е и кръстник на дъщерята на Путин - Мария. Изводите от разследването показват, че Ролдугин е основното задкулисно лице в нелегалната мрежа, която е скрила 2 милиарда долара чрез банки и офшорни компании. Фирма, свързана с челиста, е оказвала тайно влияние над най-големия производител на камиони в Русия, друга пък притежава голям дял от руската телевизионна рекламна индустрия.

;

Кремъл реагира спокойно на изнесените факти чрез говорителят си Дмитрий Песков, който заяви, че информациите от т.нар. "Панамалийкс" целят да дискредитират президента Путин преди изборите в Русия.

„Основната цел на тази дезинформация е нашият президент, особено предстоящите парламентарни избори и в контекста на президентските избори след две години", каза още Песков. Одобрението за Путин в чужбина е достигнало такава степен, че в действителност е табу да се каже нещо добро за Русия или за някакви действия от страна на Русия, или каквито и да било руски постижения. Целта е да се говорят само лоши неща, много лоши неща, и когато няма какво да каже, то трябва да бъде измислено. Това е очевидно за нас, подчерта Песков. Но ето как обаче московчани коментираха изнесените данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изглеждат пътищата, по които ще се кара без винетка
Как изглеждат пътищата, по които ще се кара без винетка
За децата - помощ от приятели
За децата - помощ от приятели