НОВИНИ

Криза за медицински сестри

През последните години у нас не достигат медицински сестри в здравните заведения. Повечето от медицинските сестри, които работят в болничните заведения, са в пенсионна възраст. Според Асоциацията на специалистите по здравни грижи, голяма е вероятността кризата да се задълбочи, ако се приеме обсъжданата нова наредба на Министерството на образованието и науката. В нея се предвижда субсидията за издръжка на студентите по медицина да бъде намалена. Още по темата - вижте в репортажа.

bnt avatar logo
от И. Георгиева, Н. Чавдаров
17:05, 17.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По данни на съсловната асоциация, в момента България разполага само с половината от необходимите над 50 хиляди медицински сестри. Всяка година повече от 350 момичета избират тази професия. За трудностите в нея разбират, когато започнат да практикуват.

Марина Станкова - студентка
“Дългите часове работа, множеството пациенти, които непрекъснато се увеличават, ниското заплащане и умората си оказват влияние.”

Марина е стажантка последна година в Медицинския университет във Варна. Макар че знае за трудностите в професията, не съжалява за избора си. Категорична е, че ако у нас не се променят условията на труд и заплащането на медицинските сестри, ще потърси реализация в чужбина.

Марина Станкова - студентка
“Бих искала медицинската сестра да се ползва с доверие и с уважение не само от персонала в болницата, но и от самите пациенти. Сега ми предстои да замина по програма “Еразъм” в Норвегия.”

80 процента от завършващите Медицинския университет във Варна са с нагласата да търсят реализация в чужбина. А кризата в здравния сектор се задълбочава, което води до занижаване на качеството на предлаганите услуги, твърдят работещите в бранша. Според тях още по-притеснително е, че вместо да търси решение министерството на образованието предлага сериозно намаление на държавната субсидия за студентите по медицина.

Проф. Албена Керековска - заместник-ректор на Медицински университет – Варна
“Ако здравеопазването е реален приоритет, би следвало да има адекватна подкрепа от страна на отговорните институции и държавните органи.”

От Асоциацията на специалистите по здравни грижи смятат, че у нас трябва да се променят условията на труд и заплащането в сектора, за да не изтичат добрите кадри навън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов би предпочел правителство на малцинството, ако ГЕРБ е първа на изборите
Борисов би предпочел правителство на малцинството, ако ГЕРБ е първа на изборите
Родители се обявиха против новия правилник за прием на първокласници в София
Родители се обявиха против новия правилник за прием на първокласници в София