НОВИНИ

Тонове умряла риба в язовир "Въча" след съмнително източване

Тонове мъртва риба, която не може да бъде извадена от язовир „Въча", създава опасност от биологично замърсяване със сериозни екологични последици. За това сигнализира в БНТ собственикът на рибовъдното стопанство, което беше унищожено заради маловодие. Работата на водноелектрическа централа от системата на НЕК е довела до спадане на нивото под минималния за сезона обем и това е причинило измирането на стотици хиляди риби. За случая са информирани Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция - Пловдив.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
16:54, 17.01.2017
27321
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Рибовъдното стопанство на Недялко Колаксъзов потъва в язовир „Въча" с темпото, с което се източва водоема. Проблемите започнали още през лятото на 2016 г. След последното спадане на нивото преди няколко дни, съоръженията ударили дъното.

Недялко Колаксъзов - собственик: "Ние не знаем всичко това, което е изпокъсано, измачкано, може рибата да е измряла вътре и сега като започне да се маха всичко това, да изплува и да тръгне по водоема".

Преди инцидента в мрежите имало около 90 тона пъстърва. На дълбочина от метър и половина рибата нямала никакъв шанс да оцелее. Инфраструктурата, създадена по европейски проект за един милион евро - също.

Христо Христов - управител на рибовъдно стопанство: "Цял ден се мъчим да предотвратим да заминат тези пътеки и всички тия садки надолу към стената на язовира, тогава ще стане още по-страшно".

Тонове пъстърва от язовир "Въча" не могат да бъдат спасени, работници вадят последните машини и съоръжения от водата, рибното стопанство е напълно унищожено.

Недялко Колаксъзов опитал да избегне катастрофалните последици като подал сигнал на Зеления телефон на Министерството на околната среда и водите. От отделът за контрол на язовирите му обяснили, че водата се използва за производство на електроенергия и са източени с пет милиона кубически метра повече от разрешеното.

Недялко Колаксъзов: "Те ми казаха, че има план за изпускане на водата, сега ще проверя - да те са източили с 5 млн. повече от това, което е допустимо, но ние можем единствено да ги глобим в края на месеца, че не са спазили плана".

По информация на Националната електрическа компания, допълнителният ресурс е бил необходим за гарантиране на енергийната стабилност. Басейнова дирекция - Пловдив разследва случая. Ако бъде установено неспазване на месечният график, енергодружеството може да бъде глобено от 10 000 до 25 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители се обявиха против новия правилник за прием на първокласници в София
Родители се обявиха против новия правилник за прием на първокласници в София
Младежки информационно-консултантски центрове отново започват работа във Варна
Младежки информационно-консултантски центрове отново започват работа във Варна