НОВИНИ

КСНС се провали заради липса на кворум

Безпрецедентно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Заради липса на кворум президентът Румен Радев го прекрати без членовете на съвета да излязат с решение. Участниците в днешното заседание трябваше да обсъдят необходимите законодателни мерки, които да гарантират работещ модел за борба с корупцията. Държавният глава насрочи ново заседание на същата тема за 17 октомври.Вера Александрова беше на заседанието. Чуйте повече от нея във видеото.

Вера Александрова
от Вера Александрова Надежда Василева
18:01, 09.10.2017
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

КСНС започна работа без премиера Бойко Борисов, той се включи в заседанието с час и половина закъснение заради среща с протестиращите от оръжейния завод ЕМКО. На съвета не присъстваха министрите на външните работи и на отбраната заради ангажименти в чужбина, а председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ си тръгнаха по-рано по същата причина и лидерът на "Воля" също Веселин Марешки напусна по-рано. Това даде основание на президента след три часа и половина разговори да прекрати срещата. Той подчерта, че в предварителните разговори членовете на съвета са потвърдили участието си.

Румен Радев - президент на Република България Прекратих заседанието и насрочих заседение на КСНС на същата тема на 17-ти този месец, вторник.

Президентът смята, че корупцията е сериозен проблем за страната ни. Сигнали за това той вижда в многобройните скандали в медиите, срива на чуждестранните инвестиции, незавидното място на България в престижни международни класации по темата. Според Румен Радев корупцията сред хората, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност. Категоричен е, че корупцията руши устоите на правовата държава, срива доверието в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката.

Румен Радев - президент на Република България: Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български граждани и го поставя в унизително положение. Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти.

Според левицата, управляващите са бойкотирали заседанието.

Корнелия Нинова -председател на ПГ на "БСП за България"- Не само че няма консенсус и няма резултат, а това беше провал на заседанието на КСНС, защото управляващите провалиха кворума. Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение, ключови министри като Екатерина Захариева ги нямаше, която отговаря за реформата.

БНТ: Какъв знак за вас е, че КСНС не успя да излезе с решение за корупцията именно?
- За несъстоятелността на управляващите и на политическата класа да излъчи такъв орган, който да се пребори с корупцията.

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че управляващите имат воля да се борят с корупцията.

БНТ: Бойкотираха ли действително представителите на управляващото мнозинство заседанието?
Цецка Цачева: - Аз съм била от самото начало до последния момент, изложила съм доклада пред членовете, не сме усетили и за миг настроения за бойкот, категорично отхвърлям подобни обвинения.

Цачева обясни също, че въпреки закъснението, премиерът е присъствал достатъчно дълго на съвета.

Цецка Цачева - министър на правосъдието - Той пое изричен ангажимент за следващото заседание да няма отсъстващи министри.

От партия Воля ще гласуват против и двата законопроекта за борба с корупцията.

Веселин Марешки - председател на "Воля" - В момента сме свидетели на безпрецедентен безплоден ялов опит за създаване от корумпираната политическа класа на нов орган, с който да имитират противокорупционна дейност.

Другите участници в съвета си тръгнаха без коментар пред медиите.

По-късно през деня правителствената пресслужба разпространи съобщение, в което се посочва, че правителството подкрепя и ще продължава да подкрепя усилията на президента да консолидира усилията на всички институции за борба с корупцията. Заявява се още, че твърденията за бойкот на КСНС са спекулация.

;

Вижте цялото изявление на президента след заседанието на КСНС ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областната администрация в  Кюстендил с нова услуга за гражданите
Областната администрация в Кюстендил с нова услуга за гражданите
Турция е издала заповед за арест на втори служител в американското консулство
Турция е издала заповед за арест на втори служител в американското консулство