НОВИНИ

Куче оригами в борбата срещу наркотиците

Специалистите от Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград с иновативни методи при работата си с най-малките. Екипът е изработил специално куче по технологията оригами, което ще представят наесен при срещите си с децата от детските градини и малките ученици от началния курс. Антония Сукалинска разказва повече.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
17:30, 05.07.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За да достигнат по-лесно до децата и да говорят на разбираем за тях език за наркотиците, експертите от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград са направили това куче. То се казва Епси и работи на летището в София.

Магдалена Рахова, секретар на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград:
„Епси е кучето, което ползват митничарите при пренос на наркотици по различен начин. Оказа се, че това куче има 50 разкрити случая от марихуана до дизайнерски наркотици. Можем да кажем, че благодарение на това куче Епси много хора са останали живи.”

В самото оригами Епси разказва своята история и пита децата дали са чували за наркотиците. Има и няколко съвета от Стефан Бакалов, човекът, който се грижи за Епси и отговаря за сигурността на аерогарата. От Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград казаха, че се стреснали, когато установили, че дори децата в детските градини са чували за някои наркотици.

Магалена Рахова, секретар на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград:
„Някои от тях знаят, че са лоши, карат хората да бъдат агресивни, да имат различни нереални изживявания, за различни видове хапчета, такива, които се инжектират. Аз Ви преразказвам техните думи – „Ама има и такива, които се шмъркат” – това са цитати от срещите с децата. Така че това не са някакви вещества, за които никога не са чували.”

Експертите се надяват Епси да помогне в превенцията срещу наркоманиите и в бъдеще да не се налага да работят с децата в тази област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американската забрана за лаптопи отпада за две авиокомпании
Американската забрана за лаптопи отпада за две авиокомпании
Дим или мъгла предизвикаха верижната катастрофа на АМ Тракия?
Дим или мъгла предизвикаха верижната катастрофа на АМ "Тракия"?